Odlično pripravljen dušen zajec je res prava poslastica. Mi smo ga dušili s slanino, še prej pa marinirali v dobri zmesi začimb.
Ali ste vedeli, da v povprečju ima zajec več maščob od piščanca ali teletine, obenem pa manj kot svinjina in govedina. V primerjavi z rdečim mesom ima tudi približno 4x več večkrat nenasičenih maščobnih kislin ter 2,5x več od piščanca. Ker pa ima tudi dobrih 40 odstotkov nasičenih, slabih maščobnih kislin, ga uživajmo res svežega in ne prepogosto.
Sestavine za dušenega zajca z rožmarinom
- 1,5 kg svežega zajčjega mesa
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlica brinovih jagod
- 5 rezin slanine
Za marinado
- 1 limona
- 4 žlice oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 vejici rožmarina
- 3 žličke posušenega timijana
- žlička nastrganega muškatnega oreščka
- žlička soli
- poper
Postopek
1Najprej pripravimo marinado. Limono operemo in nastrgamo lupinico za 1 čajno žličko. Nato jo ožamemo. Rožmarin operemo in natrgamo listke, česen olupimo in drobno sesekljamo. V manjšo skledo stresemo vse sestavine za marinado in dobro premešamo.
2Kose zajčjega mesa temeljito operemo in osušimo z brisačkami. Meso dobro natremo z marinado in položimo v večjo skledo, pokrijemo z alu folijo in pustimo v hladilniku vsaj 2 uri. Pred pečenjem meso dobro odcedimo in shranimo marinado.
3Pristavimo globoko ponev in segrejemo olje. Na vročem olju z vseh strani dobro popečemo meso. Segrejemo pečico na 200 stopinj. Pripravimo si večji pekač in razporedimo kose mesa, ki ga potresemo z brinovimi jagodami. Po želji za boljši okus dodamo rezine slanine.
4Meso prelijemo z ostalo marinado. Pekač damo v pečico za eno uro in vsakih 20 minut meso obrnemo.