Čokoladni kozarčki so idealna sladica za Valentinovo ali takrat, ko želimo postreči nekaj slastnega, pa za pripravo nimamo veliko časa. Kozarčki so polnjeni s puhasto čokoladno slaščičarsko kremo in jagodami, maceriranimi v rumu. Sladica je reeees dobrega okusa, hitro pripravljena, pa še odlično izgleda! Sestavine zadoščajo za 4 kozarce prostornine 150 ml.
Sestavine za čokoladno kremo z jagodami (v kozarcu)
Macerirane jagode
- 150 g svežih jagod
- 2 vaniljeva sladkorja
- 1 zamašek domačega ruma
Čokoladna slaščičarska krema
- 250 ml mleka
- 2 rumenjaka (velikostni razred M)
- 1 žlička vaniljeve paste ali arome
- 55 g kristalnega sladkorja
- 10 g kakava v prahu
- 10 g škroba
- 65 g jedilne čokolade
- 30 g masla
- 150 g sladke smetane za stepanje
Postopek
Macerirane jagode
1Jagode operemo in narežemo na drobne kocke.
2V skledici jih zmešamo s sladkorjem in rumom in pustimo, da odstojijo do uporabe.
3Vmes občasno premešamo.
Čokoladna slaščičarska krema
1200 ml mleka z vaniljevo pasto ali aromo segrejemo do vretja.
2Ostalo mleko gladko zmešamo z rumenjakoma, sladkorjem, kakavom in škrobom.
3Rumenjakovo zmes najprej temperiramo z nekaj toplega mleka, nato prelijemo v kozico k ostalemu mleku in med stalnim mešanjem kuhamo nekaj minut, da se krema zgosti.
4Kuhano kremo odstavimo in v njej najprej stopimo koščke čokolade, nato še maslo.
5Kremo prelijemo v drugo, večjo posodo in jo pokrijemo s plastično živilsko folijo tako, da se je dotika. Ohladimo.
6Sladko smetano stepemo in damo na hladno.
7Ohlajeno kremo z ročnim mešalnikom gladko premešamo.
8Z lopatko kremi v dveh korakih primešamo stepeno smetano in kremo nadevamo v dresirno vrečko, ki smo jo opremili z večjim zvezdastim nastavkom.
Sestavljanje kozarčkov
1Pripravimo 4 kozarce prostornine 150 ml. Macerirane jagode razdelimo v kozarce in do vrha napolnimo s čokoladno kremo.
2Poljubno dekoriramo s svežimi jagodami, čokoladnimi ostružki, krokantom …
3Kozarčke postrežemo dobro ohlajene.