Okusno začinjeni fileji lososa, pečeni v ponvi, so sočni in mehki ter s hrustljavo skorjico. Spremlja jih čudovita smetanova omaka s pridihom limone in česna. Pred nami je torej vrhunsko kosilo, losos v smetanovi omaki, ki je pripravljeno hitro in enostavno.
Sestavine za lososa v smetanovi omaki
- 3 fileji lososa približno 500 g
- 0,3 dl oljčnega olja
- 30 g masla
- 6 strokov česna
- 1 šalotka
- 120 ml suhega belega vina
- 300 ml smetane za kuhanje
- 50 g sveže naribanega parmezana
- 2 žlici nasekljanega, svežega peteršilja
- 1 vejica timijana
- 1 vejica rožmarina
- sok ene in pol limone
- sol in poper po okusu
Postopek
1Uporabimo lahko fileje s kožo ali brez nje. Osušimo jih s papirnato brisačo, z obeh strani posolimo, popopramo in pokapljamo z limoninim sokom (uporabimo približno polovico soka). Pustimo marinirati 15 minut.
2V ponvi segrejemo oljčno olje in popečemo lososa z obeh strani. Fileje pečemo najprej na strani brez kože, približno 4 minute, nato jih obrnemo in pečemo še približno 2 minuti, odvisno od debeline filejev. Med pečenjem opazimo, da barva ob strani počasi, od dna ponve postaja svetlejša, ko pa doseže sredino, lososa obrnemo in počakamo, da se posvetli še druga polovica. Tako dobimo mehak in sočen file.
3Medtem nasekljamo šalotko in česen. Fileje lososa vzamemo iz ponve, dodamo maslo in najprej pražimo šalotko toliko časa, da se zmehča. Približno 3 minute. Nato dodamo še česen, ko pa ta zadiši, prilijemo belo vino. Kuhamo tri minute, da izhlapi ves alkohol. Če ne marate okusa po vinu, lahko zalijete z piščančjo jušno osnovo.
4Znižamo temperaturo in v ponev vlijemo še smetano. Po minuti dodamo še nariban parmezan, timijan in rožmarin. Pustimo, da rahlo vre kakšno minutko, da se sir lepo stopi. Posolimo in popopramo.
5V ponev vrnemo popečenega lososa, dodamo peteršilj (nekaj lističev prihranimo za okras) in limonin sok. Na zmerni temperaturi kuhamo še dve minuti, da se losos segreje.
6Potresemo s peteršiljem in takoj postrežemo. Zraven lahko ponudimo pire krompir ali kuhan riž.