Pred vami je recept za preprosto, a zato nič manj slastno rolado s skutino kremo in kakiji. Če ne veste, kako bi porabili zrele kakije, je tukaj več kot odlična rešitev.
Sestavine za rolado s skutino kremo in kakijem
Kakijev nadev
- 300 g očiščenega, zrelega kakija (2-3 kakiji)
- 30 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 35 g kristalnega sladkorja oz. po okusu
- 4,5 lističa želatine (štiri lističi in pol)
Biskvit
- 5 jajc (velikostni razred M)
- 150 g kristalnega sladkorja
- 130 g gladke moke
Skutin nadev
- 150 g polnomastne skute
- 150 g sira mascarpone
- 45 g sladkorja v prahu oz. po okusu
- kanček vaniljeve arome
Premaz in dekoracija
- 150 g sladke smetane za stepanje
- sladkor v prahu po okusu
- lešnikov krokant ali praženi drobljeni lešniki
Postopek
Kakijev nadev
1Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.
2Očiščene kakije zmeljemo s paličnim mešalnikom. Pireju dodamo pomarančni sok in sladkor ter dobro premešamo.
3Na srednji temperaturi z občasnim mešanjem pire segrejemo, nato ga odstavimo in v njem raztopimo ožete lističe želatine. Ohladimo.
Biskvit
1Pečico segrejemo na 200° C. Potrebovali bomo gospodinjski pekač iz pečice.
2Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut.
3Moko presejemo na jajčno maso in jo nežno vmešamo z lopatko.
4Biskvitno maso enakomerno premažemo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko in pečemo 7 minut.
5Pečen biskvit z zgornjo stranjo navzdol položimo na čisto kuhinjsko krpo, previdno odlepimo papir za peko in zvijemo v rolado, vendar ne prečvrsto. Ohladimo.
Skutin nadev
1Skuto in sir mascarpone gladko zmešamo z ročnim mešalnikom.
2Dodamo sladkor in vaniljevo aromo ter dobro premešamo.
Premaz in dekoracija
1Sladko smetano stepemo s sladkorjem v prahu.
Sestavljanje rolade
1Ohlajen kakijev nadev z metlico razmešamo.
2Biskvit nežno odvijemo in ga enakomerno premažemo s kakijevim nadevom.
3Z žlico po kakijevem nadevu razporedimo skutin nadev in ga s pomočjo paletnega noža enakomerno namažemo približno do polovice biskvita.
4S pomočjo kuhinjske krpe nadevan biskvit tesno zvijemo v rolado.
5Rolado tesno ovijemo v plastično živilsko folijo in damo za vsaj 4 ure v hladilnik.
6Ohlajeno rolado premažemo s stepeno smetano in posujemo z lešnikovim krokantom ali praženimi lešniki.