Kokosovi razpokančki so ustvarjeni za vse, ki imajo radi kokos. So mehki in slastni ter jih je tako enostavno narediti. Vse, kar potrebujete, je nekaj osnovnih sestavin in malo volje za peko piškotov.
Kokosovi razpokančki in njihov okus
Kokosovi razpokančki imajo čudovito eksotičen okus, ki je značilen za kokos. Sladkost kokosa se lepo združi z rahlo sladkim okusom sladkorja. Tekstura je hrustljava in drobljiva, zaradi česar so razpokančki privlačni in vabljivi. Pecilni prašek poskrbi za zračnost in mehkobo, medtem ko sladka smetana dodaja nežnost in sočnost. Skupaj ustvarjajo sladico, ki je odlična za vse ljubitelje kokosa in sladkih dobrot. Posip s sladkorjem v prahu na vrhu pa dopolni okusno izkušnjo z dodatno sladkostjo in estetskim pridihom.
Kaj vemo o kokosovi moki
Kokosova moka je pridobljena iz sušenega kokosovega mesa, ki je nato mleta v fino moko. Vsebuje širok spekter hranilnih snovi, vključno s prehranskimi vlakninami, beljakovinami, maščobami ter različnimi vitamini in minerali.
Tu je nekaj ključnih sestavin, ki jih vsebuje kokosova moka:
- Prehranske vlaknine: Kokosova moka je bogata s prehranskimi vlakninami, ki so pomembne za prebavo, občutek sitosti in splošno zdravje prebavil.
- Beljakovine: Vsebuje razmeroma visoko količino beljakovin v primerjavi z drugimi vrstami moke. Beljakovine so ključne za rast in obnovo celic.
- Maščobe: Kokosova moka vsebuje zdrave maščobe, predvsem srednje verižne trigliceride (MCT), ki se lahko hitro pretvorijo v energijo.
- Minerali: Kokosova moka vsebuje minerale, kot so železo, magnezij, fosfor, kalij in cink, ki so pomembni za različne funkcije telesa, vključno z mišično funkcijo in zdravjem kosti.
- Vitamini: Vsebuje nekatere vitamine, predvsem vitamine skupine B, kot so tiamin, niacin in folat.
- Nizki glikemični indeks: Kokosova moka ima nizek glikemični indeks, kar pomeni, da ne povzroči hitrega dviga ravni sladkorja v krvi.
Kokosova moka je zaradi svojih prehranskih lastnosti postala priljubljena sestavina v številnih receptih, zlasti za tiste, ki želijo nadomestiti pšenično moko ali iščejo brezglutenske alternative.
Prehranska vrednost kokosovih razpokančkov
Približna prehranska vrednost celotnega recepta (brez posipa s sladkorjem v prahu):
- Energijska vrednost: Približno 2000-2500 kJ (480-600 kcal)
- Ogljikovi hidrati: Približno 45-55 g
- Maščobe: Približno 25-30 g
- Beljakovine: Približno 7-9 g
- Vlaknine: Približno 2-4 g
- Sladkor: Približno 20-25 g
Recept za kokosove razpokančke ponuja zmerno kalorično slaščico z uravnoteženim razmerjem med ogljikovimi hidrati, maščobami in beljakovinami. Ker so obogateni s kokosovo moko, imajo prehranske vlaknine in značilen okusu kokosa.
Sestavine za kokosove razpokančke
- 200 g kokosove moke
- 160 g moke
- 140 g sladkorja
- 4 g pecilnega praška
- 2 jajci
- 80 ml sladke smetane
- sladkor v prahu za posip
Postopek
1V skledi z električnim mešalnikom penasto stepite jajca in sladkor. Mešajte toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Dodamo še smetano in še enkrat premešamo.
2Moko presejemo s pecilnim praškom in jo z lopatico postopoma dodajamo jajčni mešanici. Mešamo od spodaj navzgor. Dodamo še kokosovo moko in dobro premešamo z lopatico, da je zmes enotna.
3Nastala bo lepljiva zmes, zato jo za nekaj ur (najbolje čez noč) postavimo v hladilnik.
4Naslednji dan pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija in si pripravimo dva pladnja, ki ju obložimo s peki papirjem.
5Med dlanmi oblikujemo za oreh velike kroglice in jih polagamo na peki papir. Med njimi pustimo dovolj razmika, ker se bodo nekoliko razširili. Ko napolnimo prvi pladenj, ga postavimo za 10 minut v hladilnik in medtem pripravljamo drugi pladenj. Tega bomo postavili v hladilnik, ko se po pekel prvi.
6Pečemo 13 do 15 minut v segreti pečici. Če so pečeni, preverite tako, da pogledate dno piškota in če je zlato obarvan, je pečen.
7Po peki jih pustimo nekaj minut, da se ohladijo, potresemo s sladkorjem v prahu in hranimo v zaprti posodi. Ampak brez skrbi, prav dolgo jih ne boste hranili, ker – vsaj pri nas doma – neverjetno hitro izginejo.