Dobrodoลกli v svetu okusov, kjer se sreฤata soฤnost kakija in kremna skuta, ustvarjajoฤ popolno harmonijo v okusni poslastici – piti s kakijem in skuto. Ta sveลพa sladica ne le navduลกuje s polnim okusom, ampak prinaลกa tudi odliฤno kombinacijo jesenskega zlata in kremastih uลพitkov.
Kakijev sladek in aromatiฤen okus je kot nalaลกฤ za ustvarjanje vitaminske bombe, polne dragocenih mineralov, vitaminov in antioksidantov. Predstavljamo vam recept, ki bo vaลก kroลพnik oplemenitil z barvitimi plastmi in bogatim okusom.
Pripravite se na raziskovanje okusov jeseni in se prepustite uลพitku vsakega griลพljaja pite s kakijem in skuto – prepletanja sladkega in kremastega, ki bo navduลกilo tako ljubitelje tradicionalnih okusov kot tudi tiste, ki iลกฤejo sveลพe in inovativne kulinariฤne uลพitke.
Sestavine za pito s kakijem in skuto
Testo
- 250 g moke
- 1 manjลกe jajce
- 1 vanilijev sladkor
- 160 g masla
- 90 g sladkorja v prahu
- 1 limona (lupinica)
- 1 ลพlica ruma (ni nujno)
Nadev
- 250 g skute (pasirane)
- 160 g sladkorja
- 700 g kakija (vanilijev)
- 5 jajc
- 0,5 l mleka
- 50 g masla
- 60 g praลกka za vanilijev puding
Postopek
1Pekaฤ dobro namastimo in posujemo z moko, da se pita ne bo prijela. Peฤico ogrejemo na 190 stopinj Celzija.
2Iz sestavin za testo zmeลกamo in umesimo testo. Enakomerno ga razvaljamo na velikost pekaฤa in bodimo pozorni, da obloลพimo tudi rob.
3Pokrijemo s peki papirjem in nasujemo fiลพol, da obteลพi testo in da se rob zapeฤe. Testo speฤemo do polovice, pribliลพno 8 minut.
4Za nadev najprej loฤimo jajca (beljake in rumenjake) in iz beljakov naredimo ฤvrst, gladek sneg. Vmeลกamo 80g sladkorja ter skuto.
54 dcl mleka skupaj z maslom in preostalim sladkorjem zavremo. Posebej v posodi zmeลกamo praลกek za puding, 1dcl mleka (hladnega) ter rumenjake. Vse skupaj dobro premeลกamo in vlijemo v vrelo mleko. Ponovno prevremo in primeลกamo skutno maslo, ki smo jo naredili iz beljakov ter skute.
6S testa odstranimo fiลพol in papir in vlijemo maso do polovice. Dodamo olupljene in narezane kakije ter prilijemo preostanek mase.
7Na 180 stopinj, pito peฤemo ลกe pol ure, jo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in pita je nared.