Gobova pita

Znam svetuje

Gobova pita, v kateri se sveลพe gobe druลพijo s sirom, je idealna za vse, ki radi nabirate gobe, a nimate ideje, kako jih potem pripraviti. Mi smo jih pekli, cvrli, vmeลกali v jajca in vloลพili za ozimnico ter spekli tudi pito. Odliฤna je tako topla kot hladna. Najbolje je, ฤe uporabimo sveลพe gobe, kako pito naredimo, pa preberite spodaj.

Sestavine nadev

  • 350 g sveลพih gob (meลกanih)
  • 2 veฤja jajca
  • strok ฤesna
  • pol ลพliฤke soli
  • ฤetrt ลพliฤke popra
  • 40 g masla
  • 075 dcl mleka
  • 75 g sira grojer (naribanega)

Sestavine testo

  • 190 g moke
  • 115 g masla
  • ลกฤepec soli
  • dve ลพlici in pol mrzle vode

Postopek

1Najprej pripravimo testo tako, da v veฤjo posodo presejemo moko in ji dodamo sol. Maslo, ki naj bo mehko, razdrobimo in ga rahlo vmesimo v moko. Testo mesimo z dviganjem in tako bo postalo zraฤno. Dodamo mrzlo vodo in kar z ลพlico meลกamo testo. Na hitro in rahlo ga pregnetemo z rokami, naredimo hlebฤek, zavijemo v prozorno folijo in za eno uro postavimo v hladilnik.

2Gobe oฤistimo, ฤe se le da brez vode, drugaฤe pa jih na hitro splahnemo in s papirnato brisaฤko dobro osuลกimo. Nareลพemo jih na rezine. ฤŒesen olupimo in stremo ali drobno nasekljamo. Na raztopljenem maslu na hitro prepraลพimo ฤesen, ki naj samo zadiลกi in takoj dodamo gobe, da se duลกi vse skupaj. Ves ฤas meลกamo in praลพimo le 5 min. Odstavimo z ognja, solimo in popramo.

3V posodico ubijemo jajca, solimo in popramo. Z vilico ali metlico razลพvrkljamo, nato pa dodamo mleko in sir. Dobro premeลกamo.

4Pomokamo pult oziroma mizo in razvaljamo testo. Debelo naj bo pribliลพno pol centimetra. Model za pito namaลพemo z maslom in ga pomokamo. V model poloลพimo testo, ki lahko malce gleda ฤez rob, in ga nato odreลพemo, da je rob enakomeren. Z vilicami testo gosto prepikamo. Na testo vlijemo jajฤno meลกanico in posujemo gobe. (ฤŒesen odstranimo).

5V prej ogreti peฤici na 200 stopinj Celzija pito peฤemo pribliลพno 40 minut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite