Kuskus v solati je prijetnega in posebnega okusa, saj zdruลพuje ลกe paradiลพnike, kumare, meto in feferon, kar nas dobro ogreje v zimskih dneh.
Kuskus je vrsta ลพita oziroma oblika pลกeniฤnega zdroba, narejena iz posebne vrste pลกenice, imenovane durum. Izvira iz Severne Afrike in v prevodu pomeni “zaobljen” oziroma “narejen lepo okroglo”. V Severni Afriki ga izdelujejo tudi iz zrn prosa, velja pa za tradicionalno jed v Alลพiriji, Maroku in Tuniziji.
Pri kuhanju se granule kuskusa parijo ali kuhajo v vreli vodi ali juhi, pripravljen pa je hitro, ลพe v 5 minutah. Kuskus je vir beljakovin, saj ena skodelica kuhanega kuskusa vsebuje kar 6 gramov proteinov. Vsebuje tudi vlaknine, ki so koristne za prebavo ter zniลพujejo raven holesterola in glukoze v krvi.ย Vsebuje ลกe vitamin B, ki pomaga metabolizmu, ohranja zdravje rdeฤih krvnih celic, prepreฤuje infekcije in skrbi za pravilno ravnovesje krvi, koลพe, moลพganov in ลพivฤnega sistema ter delovanje srca in imunskega sistema.
Med minerali je najpomembnejลกi selen in ฤe uลพijemo eno porcijo kuskusa, oskrbimo telo z veฤ kot dvema tretjinama potrebnega dnevnega vnosa selena. Selen ohranja zdravje reproduktivnih organov, ลกฤitniฤnih hormonov in varuje telo pred prostimi radikali.ย Kuskus vsebuje tudiย mangan, ki ohranja zdravje kosti, krvi, hormonov, ลพivcev in moลพganskih funkcij ter presnovo in sladkor v krvi.
Iz ene merice suhega kuskusa dobimo 2 do 2,5 merici kuhanega. Najbolj zdrav pa je polnozrnat kuskus, ki ima najveฤ zdravilnih snovi.
Sestavine za kuskus v solati
- 45 ml oljฤnega olja
- 1 ลพliฤka mlete kumine
- 5 mladih ฤebul
- 1 strok ฤesna
- 350 ml juลกne osnove
- 175 g kuskusa
- 2 paradiลพnika
- 2 kumari manjลกi
- 4 ลพlice peterลกilja
- 4 ลพlice sveลพe mete
- 1 narezan feferon
- 2 ลพlici limoninega soka
- sol
- poper
Postopek
1Kuskus operemo v cedilu pod tekoฤo vodo. V kozici segrejmo olje. Primeลกamo kumino in praลพimo 1 minuto. Dodamo juลกno osnovo (ali vodo) in pustimo, da zavre. Ko juha zavre, ugasnemo ogenj in dodamo kuskus. ฤe smo zavreli vodo, jo posolimo. Kuskus pustimo 10 minut, da se napije vode.
2Oฤistimo in nareลพemo zelenjavo. Kuskus damo v skledo, v kateri ga bomo postregli, primeลกamo narezane paradiลพnike in kumare, narezan peterลกilj, narezan feferon in limonin sok. Posolimo in popopramo.
4ฤe je mogoฤe, pred postreลพbo poฤakamo vsaj eno uro, da se okusi popolnoma poveลพejo.