Kuskus v solati je prijetnega in posebnega okusa, saj združuje še paradižnike, kumare, meto in feferon, kar nas dobro ogreje v zimskih dneh.
Kuskus je vrsta žita oziroma oblika pšeničnega zdroba, narejena iz posebne vrste pšenice, imenovane durum. Izvira iz Severne Afrike in v prevodu pomeni “zaobljen” oziroma “narejen lepo okroglo”. V Severni Afriki ga izdelujejo tudi iz zrn prosa, velja pa za tradicionalno jed v Alžiriji, Maroku in Tuniziji.
Pri kuhanju se granule kuskusa parijo ali kuhajo v vreli vodi ali juhi, pripravljen pa je hitro, že v 5 minutah. Kuskus je vir beljakovin, saj ena skodelica kuhanega kuskusa vsebuje kar 6 gramov proteinov. Vsebuje tudi vlaknine, ki so koristne za prebavo ter znižujejo raven holesterola in glukoze v krvi. Vsebuje še vitamin B, ki pomaga metabolizmu, ohranja zdravje rdečih krvnih celic, preprečuje infekcije in skrbi za pravilno ravnovesje krvi, kože, možganov in živčnega sistema ter delovanje srca in imunskega sistema.
Med minerali je najpomembnejši selen in če užijemo eno porcijo kuskusa, oskrbimo telo z več kot dvema tretjinama potrebnega dnevnega vnosa selena. Selen ohranja zdravje reproduktivnih organov, ščitničnih hormonov in varuje telo pred prostimi radikali. Kuskus vsebuje tudi mangan, ki ohranja zdravje kosti, krvi, hormonov, živcev in možganskih funkcij ter presnovo in sladkor v krvi.
Iz ene merice suhega kuskusa dobimo 2 do 2,5 merici kuhanega. Najbolj zdrav pa je polnozrnat kuskus, ki ima največ zdravilnih snovi.
Sestavine za kuskus v solati
- 45 ml oljčnega olja
- 1 žlička mlete kumine
- 5 mladih čebul
- 1 strok česna
- 350 ml jušne osnove
- 175 g kuskusa
- 2 paradižnika
- 2 kumari manjši
- 4 žlice peteršilja
- 4 žlice sveže mete
- 1 narezan feferon
- 2 žlici limoninega soka
- sol
- poper
Postopek
1Kuskus operemo v cedilu pod tekočo vodo. V kozici segrejmo olje. Primešamo kumino in pražimo 1 minuto. Dodamo jušno osnovo (ali vodo) in pustimo, da zavre. Ko juha zavre, ugasnemo ogenj in dodamo kuskus. Če smo zavreli vodo, jo posolimo. Kuskus pustimo 10 minut, da se napije vode.
2Očistimo in narežemo zelenjavo. Kuskus damo v skledo, v kateri ga bomo postregli, primešamo narezane paradižnike in kumare, narezan peteršilj, narezan feferon in limonin sok. Posolimo in popopramo.
4Če je mogoče, pred postrežbo počakamo vsaj eno uro, da se okusi popolnoma povežejo.