Kuskus v solati

Znam svetuje

Kuskus v solati je prijetnega in posebnega okusa, saj zdruลพuje ลกe paradiลพnike, kumare, meto in feferon, kar nas dobro ogreje v zimskih dneh.

Kuskus je vrsta ลพita oziroma oblika pลกeniฤnega zdroba, narejena iz posebne vrste pลกenice, imenovane durum. Izvira iz Severne Afrike in v prevodu pomeni “zaobljen” oziroma “narejen lepo okroglo”. V Severni Afriki ga izdelujejo tudi iz zrn prosa, velja pa za tradicionalno jed v Alลพiriji, Maroku in Tuniziji.

Pri kuhanju se granule kuskusa parijo ali kuhajo v vreli vodi ali juhi, pripravljen pa je hitro, ลพe v 5 minutah. Kuskus je vir beljakovin, saj ena skodelica kuhanega kuskusa vsebuje kar 6 gramov proteinov. Vsebuje tudi vlaknine, ki so koristne za prebavo ter zniลพujejo raven holesterola in glukoze v krvi.ย Vsebuje ลกe vitamin B, ki pomaga metabolizmu, ohranja zdravje rdeฤih krvnih celic, prepreฤuje infekcije in skrbi za pravilno ravnovesje krvi, koลพe, moลพganov in ลพivฤnega sistema ter delovanje srca in imunskega sistema.

Med minerali je najpomembnejลกi selen in ฤe uลพijemo eno porcijo kuskusa, oskrbimo telo z veฤ kot dvema tretjinama potrebnega dnevnega vnosa selena. Selen ohranja zdravje reproduktivnih organov, ลกฤitniฤnih hormonov in varuje telo pred prostimi radikali.ย Kuskus vsebuje tudiย mangan, ki ohranja zdravje kosti, krvi, hormonov, ลพivcev in moลพganskih funkcij ter presnovo in sladkor v krvi.

Iz ene merice suhega kuskusa dobimo 2 do 2,5 merici kuhanega. Najbolj zdrav pa je polnozrnat kuskus, ki ima najveฤ zdravilnih snovi.

Sestavine za kuskus v solati

  • 45 ml oljฤnega olja
  • 1 ลพliฤka mlete kumine
  • 5 mladih ฤebul
  • 1 strok ฤesna
  • 350 ml juลกne osnove
  • 175 g kuskusa
  • 2 paradiลพnika
  • 2 kumari manjลกi
  • 4 ลพlice peterลกilja
  • 4 ลพlice sveลพe mete
  • 1 narezan feferon
  • 2 ลพlici limoninega soka
  • sol
  • poper

Postopek

1Kuskus operemo v cedilu pod tekoฤo vodo. V kozici segrejmo olje. Primeลกamo kumino in praลพimo 1 minuto. Dodamo juลกno osnovo (ali vodo) in pustimo, da zavre. Ko juha zavre, ugasnemo ogenj in dodamo kuskus. ฤŒe smo zavreli vodo, jo posolimo. Kuskus pustimo 10 minut, da se napije vode.

2Oฤistimo in nareลพemo zelenjavo. Kuskus damo v skledo, v kateri ga bomo postregli, primeลกamo narezane paradiลพnike in kumare, narezan peterลกilj, narezan feferon in limonin sok. Posolimo in popopramo.

4ฤŒe je mogoฤe, pred postreลพbo poฤakamo vsaj eno uro, da se okusi popolnoma poveลพejo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite