Mehki, sladki, masleni svaljki, ki jih lahko jemo same ali s sadno omako, recimo ฤeลพano.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 300 g ostre moke
- 2 jajci
- 80 g kisle smetane
- 1 vaniljev sladkor
- lupinica ene neลกkropljene limone
- 50 g sladkorja
- 1/2 ลพliฤke soli
- 50 g masla
- 2 ลพlici drobtinic
Postopek
1Najprej damo kuhati krompir v olupku, zberite manjลกi krompir pribliลพno enake velikosti. Da ne popoka, ga malo osolimo Kuhan krompir olupimo, malo ohladimo in pretlaฤimo.
2Na sredini naredimo jamico, damo notri jajci, kislo smetano, posujemo z ostro moko, posolimo, dodamo sladkor in vaniljev sladkor, limonino lupinico in na hitro zgnetemo testo. Najbolje, da je krompir ลกe mlaฤen. ฤe se testo preveฤ lepi (odvisno od krompirja), dodajamo ลกe malo moke. Vendar, dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo. Naredimo svaljek, ga nareลพemo na manjลกe kolobarฤke, med dlanmi oblikujemo svaljke in zlagamo na desko.
3Svaljke damo v rahlo osoljen krop in kuhamo, dokler ne priplavajo na vrh. S penovko jih poberemo iz vode.
4V veฤji ponvi segrejemo maslo, v njem malo popraลพimo drobtinice. Kuhane svaljke splaknemo z mrzlo vodo in jih stresemo na ponev. Pocvremo jih na drobtinicah in takoj postreลพemo.