Ostrige v šampanjski omaki s šalotko in rumenjaki – je lahko še kaj boljšega?
Sestavine
- 24 ostrig
- 180 g masla
- 375 ml šampanjca ali drugega suhega penečega vina
- 4 šalotke
- 4 rumenjaki
- sol
- poper
- limonin sok
Postopek
1Ostrige odpremo in jih skupaj s tekočino damo v posodo. Lupine očistimo in jih damo na krožnik, spodaj pa sol na debelo, da se lupine ne prevrnejo. Meso školjk odcedimo in jih vrnemo nazaj v lupine.
2Za omako segrejemo maslo, poberemo peno iz njega in ga ohladimo do mlačnega. Šampanjec (60 ml ga pustimo za pozneje) premešamo skupaj s drobno sesekljano šalotko in vremo, dokler ne ostane samo 2-3 žlice tekočine. Malo ohladimo in vtepemo rumenjake ter tekočino ostrig. Mešamo 4 minute, da omaka postane penasta.
3Kozico odstavimo s štedilnika in postopoma vmešamo toplo maslo.
4Omako začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom.
5Segrejemo žar. Malo pred serviranjem prilijemo v omako ostanek šampanjca in prelijemo ostrige. Gratiniramo jih 3-5 minut in takoj ponudimo.