Gorenjska prata

Znam svetuje

Ta izjemna mesna jed, po imenu gorenjska prata, ne sme manjkati na mizi za praznike.

Sestavine za gorenjsko prato

  • 600 g suhe prekajene vratovine
  • 1000 g starega kruha
  • 1 velika čebula
  • 7 jajc
  • šopek peteršilja
  • sol
  • poper
  • olje

Postopek

1Prekajeno vratovino operemo, položimo v lonec in zalijemo s toliko hladne vode, da je meso popolnoma prekrito. Pristavimo, zavremo, potem pa meso na srednji temperaturi na pol skuhamo. Pustimo, da se meso ohladi v vodi, v kateri se je kuhalo, ker tako ostane sočno.

2Kruh zrežemo na kocke, ki jih stresemo v skledo in prelijemo s toliko tekočine, v kateri smo kuhali vratovino, da se kruh dobro navlaži, ne sme pa biti premoker.

3Čebulo drobno sesekljamo in jo v ponvi na segretem olju zlato rumeno prepražimo. Ohlajeno meso zrežemo na kockice. V skledo ubijemo jajca, jih posolimo in popopramo ter razžvrakljamo. Primešamo jih namočenemu kruhu, potem pa v zmes na rahlo vmešamo še na kocke narezano meso, nasekljan peteršilj in popraženo čebulo.

4Pečico segrejemo na 160°C. Pravokoten pekač dobro namastimo z oljem, potem pa ga napolnimo s pripravljeno zmesjo. Prato pečemo v ogreti pečici 40 minut do zlato rumene barve.

5Pečeno malo ohladimo, potem pa jo zvrnemo iz pekača, narežemo na kose in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite