Gratinirane testenine so odlična, čeprav poceni jed, ki jo še izboljšamo, če jih pripravimo s špinačo.
Sestavine
- 500 g sveže špinače
- 3 žlice masla
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- sol, poper
- 120 g kisle smetane
- 400 g testenin
- 1 žlica olja
- 3 jajca
- 100 g naribanega sira
- 40 g naribanega parmezana
Postopek
1Špinačo operite, listom odrežite trde, bele dele. Natrgajte ali narežite liste na večje kose.
2Zavrite vodo, solite in dajte kuhati testenine.
3Čebulo sesekljajte, v globlji ponvi jo popražite na maslu, da dobi zlato rjavo barvo. Dodajte špinačo ter kuhajte še nekaj minut. Medtem olupite česen in ga sesekljajte ter zmešajte s soljo in poprom. Ponev odstavite z ognja in v špinačo vmešajte še česen. Premešamo in pustimo, da se zmes ohladi. V ohlajeno zmes damo kislo smetano.
4Skuhane testenine odcedimo, dodamo jim žlico masla ali olja ter pretresemo.
5Jajca penasto umešamo, dodamo nariban sir, sol in poper.
6Testenine premešamo s špinačo.
7Pekač dobro namažemo z maslom. Testeninam s špinačo tik pred pečenjem dodamo še začinjena jajca. Zmes vlijemo v pekač in čez zložimo koščke preostalega masla.
8Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Testenine pečemo približno 15 minut, zatem jih posujemo s parmezanom in pečemo še približno 15 minut.