Odlično pecivo, za katerega ne potrebujete posebnih znanj, le malo volje in časa. Rezultat pa je vrhunska sladica.
Sestavine
Biskvit
- 3 jajca
- 150 g sladkorja
- 150 g moke
- 1/2 pecilnega praška
- 6 dcl mleka
- 6 dcl olja
- 1 žlica limoninega soka
- nekaj zrn soli
Puding
- 1 l mleka
- 3 vrečke vaniljevega pudinga
- 1 žlička vaniljeve arome
- 3 žlice sladkorja
Karamela
- 80 g sladkorja
- 150 ml sladke smetane
- 100 g masla
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
Postopek
1Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov, ki smo jim dodali žlico limoninega soka in malo soli, stepemo trd sneg. Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem, dodamo olje, mleko in moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom, ter dobro premešamo, najbolje z električnim mešalcem. Beljake narahlo vmešamo v testo.
2Pečico predgrejemo na 180°C, pekač, premera 25×30 cm, dobro namastimo z maslom in poprašimo z moko. Testo vlijemo v pekač in nekajkrat z njim potolčemo po mizi, da se lepo razporedi in ni mehurčkov. Pečemo 25-30 minut, če se po vrhu preveč peče, pokrijte z peki papirjem. Pečenega vzamemo iz pečice in ohladimo.
3V manjši posodi gladko zmešamo sladkor, puding in deciliter mleka. Preostalemu mleku dodamo vaniljevo esenco in ga zavremo. Ko mleko zavre, ga odstavimo s kuhalnika in počasi vmešamo pudingovo zmes. Ponovno pristavimo na štedilnik in ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da se puding zgosti.
4Še vročega enakomerno razporedimo na ohlajen biskvit in za 2 uri postavimo v hladilnik, da se puding popolnoma ohladi in strdi.
5Pripravimo še karamelo. Sladkor in vaniljev sladkor damo v kozico in topimo toliko časa, da dobi lepo karamelno barvo. Sladkorja ne mešamo. Smetano segrejemo do 80°C (ko se na vrhu začne delati skorjica), zlijemo čez stopljeni sladkor in kuhamo toliko časa, da se vse skupaj poveže in zgosti. Prelijemo v posodico, dodamo maslo in ščepec soli, premešamo in pustimo, da se malo ohladi.
6Hladno, ampak še tekočo prelijemo čez puding.