Odliฤno pecivo, za katerega ne potrebujete posebnih znanj, le malo volje in ฤasa. Rezultat pa je vrhunska sladica.
Sestavine
Biskvit
- 3 jajca
- 150 g sladkorja
- 150 g moke
- 1/2 pecilnega praลกka
- 6 dcl mleka
- 6 dcl olja
- 1 ลพlica limoninega soka
- nekaj zrn soli
Puding
- 1 l mleka
- 3 vreฤke vaniljevega pudinga
- 1 ลพliฤka vaniljeve arome
- 3 ลพlice sladkorja
Karamela
- 80 g sladkorja
- 150 ml sladke smetane
- 100 g masla
- 1 vaniljev sladkor
- ลกฤepec soli
Postopek
1Rumenjake loฤimo od beljakov. Iz beljakov, ki smo jim dodali ลพlico limoninega soka in malo soli, stepemo trd sneg. Rumenjake penasto vmeลกamo s sladkorjem, dodamo olje, mleko in moko, ki smo jo pomeลกali s pecilnim praลกkom, ter dobro premeลกamo, najbolje z elektriฤnim meลกalcem. Beljake narahlo vmeลกamo v testo.
2Peฤico predgrejemo na 180ยฐC, pekaฤ, premera 25×30 cm, dobro namastimo z maslom in popraลกimo z moko. Testo vlijemo v pekaฤ in nekajkrat z njim potolฤemo po mizi, da se lepo razporedi in ni mehurฤkov. Peฤemo 25-30 minut, ฤe se po vrhu preveฤ peฤe, pokrijte z peki papirjem. Peฤenega vzamemo iz peฤice in ohladimo.
3V manjลกi posodi gladko zmeลกamo sladkor, puding in deciliter mleka. Preostalemu mleku dodamo vaniljevo esenco in ga zavremo. Ko mleko zavre, ga odstavimo s kuhalnika in poฤasi vmeลกamo pudingovo zmes. Ponovno pristavimo na ลกtedilnik in ob stalnem meลกanju kuhamo toliko ฤasa, da se puding zgosti.
4ล e vroฤega enakomerno razporedimo na ohlajen biskvit in za 2 uri postavimo v hladilnik, da se puding popolnoma ohladi in strdi.
5Pripravimo ลกe karamelo. Sladkor in vaniljev sladkor damo v kozico in topimo toliko ฤasa, da dobi lepo karamelno barvo. Sladkorja ne meลกamo. Smetano segrejemo do 80ยฐC (ko se na vrhu zaฤne delati skorjica), zlijemo ฤez stopljeni sladkor in kuhamo toliko ฤasa, da se vse skupaj poveลพe in zgosti. Prelijemo v posodico, dodamo maslo in ลกฤepec soli, premeลกamo in pustimo, da se malo ohladi.
6Hladno, ampak ลกe tekoฤo prelijemo ฤez puding.