Humus – namaz iz čičerike

Znam svetuje

Okusna omaka ali namaz, pripravljen iz čičerike in tahinija (paste iz sezamovih semen), je značilena za Bližnji vzhod. Izvira iz Libanona, od tam se je razširil v vse arabske dežele, vedno bolj priljubljen pa je tudi pri nas.

Sestavine

  • 300 g čičerike
  • 1 limona – sok
  • 100 g sezamovih semen
  • 20 ml sezamovega ali sončničnega olja
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 dl vode, v kateri se je kuhala čičerika
  • sol in poper po okusu
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 1 šopek peteršilja

Postopek

1Zvečer namočimo čičeriko v obilici hladne vode. Namakamo vsaj 12 ur, vmes vodo zamenjamo s svežo. Naslednji dan zamenjamo vodo, jo rahlo posolimo in čičeriko skuhamo do mehkega, kar bo trajalo približno eno uro in pol. Čičeriko odcedimo (prihranimo malo vode v kateri se je kuhala) in ohladimo. Če želimo bolj gladek namaz, čičeriko olupimo tako, da jo stisnemo med prstoma. 

2Medtem pripravimo tahini. V ponev stresemo sezamova semena in jih pražimo pet minut, da spremenijo barvo. Ob tem stalno mešamo in pazimo, da se ne zažgejo. Stresemo jih v mešalnik in nekoliko zmiksamo, dodamo še sezamovo ali sončnično olje in miksamo toliko časa, da dobimo gladko pasto.

3V mešalnik stresemo še ohlajeno čičeriko, sesekljan česen, limonin sok, sol in poper in polovico oljčnega olja. Miksamo in prilivamo vodo, v kateri se je kuhala čičerika, dokler ne dobimo željene gostote namaza. Poskusimo, če je dovolj začinjena, po potrebi dosolimo.

4Humus prestavimo v manjšo skledico, pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s papriko v prahu, lahko dodamo tudi ščepec pekoče paprike in postrežemo. Zraven se odlično poda zelenjava z žara.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite