Dušeno rdeče zelje največkrat pripravljamo za spremljavo martinove gosi. Ker je res dobro, ga lahko pripravimo pogosteje, saj se odlično poda k pečenkam in mesu na žaru.
Sestavine
- 1 kg rdečega zelja
- 2 bolj kisli jabolki
- 2 čebuli
- 50 g masla
- 0,5 dl balzamičnega kisa
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 0,5 l zelenjavne jušne osnove
- 1 žička soli
- ščepec muškatnega oreščka, mletih klinčkov in cimeta
- poper po okusu
Postopek
1Čebuli olupimo in drobno nasekljamo. Zelje prerežemo na polovico, očistimo uvele liste in trd kocen na sredini. Narežemo ga na ne pretanke rezine.
2V večji kozici razpustimo maslo in na njem podušimo nasekljano čebulo. Ko ta postekleni, potresemo s sladkorjem in mešamo, dokler sladkor ne karamelizira.
3V kozico stresemo še narezano zelje in dušimo nekaj minut. Zalijemo z balzamičnim kisom in zelenjavno jušno osnovo. Posolimo in začinimo, zelje pokrijemo in dušimo 20-25 minut. Po potrebi dolivamo vodo ali jušno osnovo.
4Jabolki olupimo, eno naribamo, drugo pa narežemo na tanke krhlje. Ko se zelje zmehča in vpije skoraj vso tekočino, dodamo še jabolki, poskusimo, če je dovolj začinjeno in dušimo še 10 minut, da se jabolko lepo poveže z zeljem. Postrežemo takoj.