Kutine vsebujejo veliko antioksidantov in kar nekaj vitaminov, kot soC, B1, B6, ter mineralov magnezij, železo, baker in kalij. Zaradi trpkega okusa, se redko uživajo surove, veliko bolj popularna je marmelada iz kutin ali kutinov žele.
Sestavine
- 2 kg kutin
- 800 g sladkorja
- 1 limona
- 1 žlička cimeta (oziroma po okusu)
Postopek
1Lonec, v katerem bomo kuhali marmelado, do polovice napolnimo z vodo in vanjo stisnemo sok ene limone. Kutine operemo, očistimo, narežemo na krhlje in odstranimo koščice. Ni jih potrebno lupiti. Sproti jih dajemo v vodo z limono, saj zelo hitro oksidirajo.
2Če je vode premalo, jo dolijemo sproti, kutine naj bodo več čas pokrite z vodo. Ko očistimo vse kutine, odlijemo odvečno vodo, a naj je bo toliko, da so kutine pokrite.
3Lonec postavimo na štedilnik, dodamo sladkor in cimet (po želji), premešamo in kuhamo približno 30 minut, toliko, da se koščki zmehčajo. Vmes še večkrat premešamo, da se ves sladkor raztopi.
4Vodo odlijemo in jo shranimo, sadje pa zmiksamo do gladkega. Če se nam zdi marmelada pregosta, ji dodamo malo vode, v kateri so se kutine kuhale.
5Marmelado segrejemo do vretja in vročo nalijemo v čiste steklene kozarčke. Dobro zapremo, pokrijemo in pustimo, da se počasi ohladijo.
Nasvet
Tekočino, ki je ostala pri kuhanju kutin, ne zavržemo, saj smo dobili odličen sok iz kutin. Po potrebi ga dosladkamo in nalijemo v steklenice ter hranimo v hladilniku.
Naredil lani- odlično, bom tudi letos. Z malo več vode, ker sok je odličen.
Hvala za recept
Lp Zvone Lebar
Hvala gospod Zvone za vaš komentar! Smo veseli, da uživate v soku. Lep pozdrav tudi vam 🙂