Rižota z jurčki, po kateri bo zadišala vsa hiša.
Sestavine za rižoto s suhimi jurčki
- 40 g suhih jurčkov
- 1 rdeča čebula
- 300 g riža
- 1,5 dcl suhega belega vina
- maslo
- oljčno olje
- parmezan
- rukola
Postopek
1Suhe jurčke prelijte s pol litra vroče vode in jih pustite, naj se namakajo okoli 10 minut.
2Medtem sesekljajte čebulo. Ko se jurčki zmehčajo, jih vzamite iz vode. Vode ne zavrzite, le precedite jo.
3Segrejte posodo, dodajte oljčno olje in žlico masla. Ko se maščoba segreje, dodajte čebulo. Naj postekleni, zatem dodajte riž in dobro premešajte. Ko riž postekleni, dodajte vino in povečajte ogenj.
4Ko izpari, dolijte vodo, v kateri so se namakali jurčki. Ogenj zmanjšajte in naj se riž še naprej kuha. Ko bo začalo zmanjkovati vode od jurčkov, dodajajte svežo, a le postopoma po zajemalkah.
5Ko je riž kuhan, dodajte še jurčke, sol, poper in 2 žlici masla. Premešajte in odstavite z ognja. Pokrito naj počiva še nekaj minut.
6Preden postrežemo, dodamo na lističe narezan parmezan in po želji rukolo.