Krompirjev langaš

Znam svetuje

Krompirjev langaš je sicer po poreklu madžarska jed, je pa izredno priljubljen tudi pri nas v Prekmurju. Vsaka gospodinja ima svoj recept, za katerega trdi, da je najboljši. Mi smo preizkusili tega in res je izvrsten.

Sestavine za krompirjev langaš

  • 500 g moke
  • 3 dl mlačnega mleka
  • 250 g kuhanega krompirja
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 1 kocka kvasa
  • olje za cvrtje

Česnova polivka

  • 4 stroki česna
  • 1 dl vode
  • 1 žlička soli

Postopek

1Krompir olupimo, narežemo na majhne koščke in skuhamo v rahlo osoljeni vodi. V večjo skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico, vanjo nalijemo mlačno mleko, primešamo sladkor in nadrobimo kvas. Pustimo 10 minut, da se kvas aktivira.

2Kuhan krompir dobro odcedimo, pustimo minuto na cedilu, nato ga pretlačimo v gladek pire. Še toplega dodamo moki, posolimo in zamesimo gladko testo.

3Testo gnetemo vsaj 5 minut še raje 7, da postane gladko, elastično in se ne lepi več.

4Testo prestavimo v namaščeno skledo, pokrijemo in pustimo vzhajati, da se podvoji, kar traja približno 1 uro.

5Nato odtrgamo za pest testa in iz njega oblikujemo majhno pico z nekoliko debelejšimi robovi. Na sredini naredimo nekaj zarez, da se nam med cvrtjem ne bodo naredili mehurji.

6V široki ponvi segrejemo olje za cvrtje – olja mora biti dovolj, da langaši plavajo v njem. Na obeh straneh jih cvremo približno 2 minuti do zlato-rjave barve. Odlagamo jih na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje.

7Medtem česen olupimo in zelo drobno nasekljamo, dodamo sol in vodo in s to polivko pokapljamo še vroče langaše.

8Postrežemo takoj s kislo smetano.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite