Džuveč

Znam svetuje

V turščini pomeni džuveč (giigec, vulg. ovce) globoko lončeno posodo. Kot jed je sestavljen iz večjih kosov mesa, pomešanih s čebulo, rižem, krompirjem in drugo zelenjavo, ki se spečejo v takšni posodi.

Sestavine

  • 2-3 čebule
  • 1 dl olja
  • 1 kg junetine ali jagnjetine
  • 300 g krompirja
  • 300 g stročjega fižola
  • 2 jajčevca
  • 5-6 paradižnikov
  • 80 g riža,
  • šopek peteršilja
  • 2 dl mlačne vode
  • 2 jajci
  • 1 dl kisle smetane
  • sol
  • poper

Priprava

1Drobno sesekljano čebulo popražimo na vročem olju, dodamo na večje kose zrezano oprano in obrisano meso ter skupaj pražimo in dušimo.

2Olupljen krompir zrežemo na rezine, stročji fižol očistimo – odstranimo konice in stroke ravno tako zrežemo na koščke, jajčevca pa olupimo, zrežemo na rezine, posolimo in pustimo počivati 10 minut, zatem jih splaknemo.

3Zelenjavo zmešamo in stresemo v pomaščen pekač, dodamo sol in poper ter malo prekuhan riž, drobno sesekljan peteršilj; na vrh zložimo napol dušeno meso s čebulo, zalijemo z mlačno vodo in pečemo v pečici pri 175-200°C, dokler se vse ne zmehča.

4Ko je meso pečeno, po njem razporedimo še rezine olupljenega paradižnika, vrnemo v pečico in še nekaj časa pečemo. Jajca razmešamo v kisli smetani in s tem prelijemo džuveč. Pečico še malo bolj segrejemo in jed v njej še toliko popečemo, da zarumeni.

5Ponudimo v lončeni posodi, v kateri smo jed skuhali.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite