Karamelizirana čebula in balzamični kis sta odlična prijatelja. Kis poudari okuse in čebuli da nekaj pikantnosti. Dodamo ga na koncu praženja, ko z njim deglaziramo ponev. Priprava karamelizirane čebule traja okoli 45 minut.
Potrebujemo
- 2 čebuli
- 1 kavno žličko sladkorja (belega ali rjavega, vendar je rjavi boljši)
- 2 žlički oljčnega olja in 1 žličko masla
- 2 žlički balzamičnega kisa
- sol in poper po želji
Priprava
1Čebulo narežemo na 1/2 cm velike kolobarje in jih damo v prostorno ponev, da lahko čebula med praženjem diha. Dodamo tudi maščobe. Pokrijemo in pustimo na zmernem ognju, da se kakšnih 15 minut sama praži. Občasno premešamo.
2Odkrijemo ponev, dodamo sladkor in med pogostim mešanjem čebulo na zmernem do majhnem ognju pražimo še kakšnih 30 minut. Ne smemoi je zažgati. Če se nam zdi, da se žge, dodamo žličko vode in pražimo naprej.
3Proti koncu postopka, ko je voda iz ponve že izparela in čebula dobiva svojo lepo temno rjavo barvo, damo v ponev še 2 žlički balzamičnega kisa in premešamo ter počakamo, da tekočina znova izpari. S tem ponev deglaziramo in še izboljšamo okuse. Lahko še solimo in popramo, ni pa nujno.