Gobova pita

Znam svetuje

Gobova pita iz krhkega testa in nadeva iz gob, slanine in pora, ki jo lahko ponudimo ลกe tako zahtevnim gostom.

Sestavine

Testo

  • 200 g moke
  • 150 g masla
  • 1 jajce
  • sol

Nadev

  • 300 g jurฤkov
  • 300 g ลกampinjonov
  • 60 g slanine
  • 2 veฤja pora
  • 2 stroka ฤesna
  • 2 jajci
  • 3 dl sladke smetane
  • 100 g naribanega sira โ€“ edamec
  • 50 g sveลพe naribanega parmezana
  • 1 dl belega vina
  • 4 dl zelenjavne juลกne osnove
  • ลกopek peterลกilja
  • nekaj listov sveลพe bazilike za okras
  • 3 ลพlice oljฤnega olja

Postopek

1Moko presejemo na delovno povrลกino, na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo eno jajce, na obod pa nareลพemo zmehฤano maslo. Malo posolimo in s hladnimi rokami na hitro zgnetemo testo. ฤŒe je presuho, dodamo nekaj ลพlic mrzle vode.

2Peฤico predgrejemo na 180ยฐC. Okrogel model namastimo z maslom in pa dnu razporedimo 3/4 testa. Z vilicami ga nekajkrat preluknjamo, pokrijemo s papirjem za peko, obteลพimo s fiลพolom ali keramiฤnimi uteลพmi za slepo peko in peฤemo 15 minut.

3ล ampinjone in jurฤke oฤistimo in nareลพemo na tanke listiฤe. Por oฤistimo, odstranimo zelene liste in ga nareลพemo na kolobarje. ฤŒesen olupimo in nasekljamo, slanino nareลพemo na tanke trakove. V ponvi segrejemo dve ลพlici oljฤnega olja in na njem popraลพimo slanino. Dodamo por in med stalnim meลกanjem praลพimo 10 minut, da se zmehฤa, nato dodamo ลกe nasekljan ฤesen. Ko ta zadiลกi, v ponev stresemo gobe in duลกimo 10 minut. Zalijemo najprej z belim vinom, poฤakamo da izpari, nato pa ลกe z zelenjavno juho. Kuhamo pribliลพno pol ure, da se gobe zmehฤajo in juha povre. Umaknemo z ognja in pustimo, da se gobe ohladijo.  

4Peฤeno testo vzamemo iz peฤice ter ga pustimo, da se malo ohladi. Iz preostalega testa naredimo svaljek in ga pritisnemo na obod pekaฤa ter naredimo 3 cm visok rob.

5V skledi stepemo 2 jajci, dodamo smetano, sesekljan peterลกilj, nariban edamec, parmezan in ohlajene gobe. Dobro premeลกamo in nadev razporedimo na krhko testo.

6Pito postavimo v segreto peฤico (180ยฐC) in peฤemo ลกe 30 minut. Preden jo postreลพemo, jo malo ohladimo in okrasimo s sveลพo baziliko.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite