Kljub temu, da imamo arašide za oreščke, pravzaprav spadajo med stročnice. Rastejo pod zemljo in imajo veliko beljakovin in prehranskih vlaknin ter malo ogljikovih hidratov in nizek glikemični indeks.
Vsebujejo veliko zdravih – nenasičenih maščob, ki jih moramo v svoje telo vnesti s hrano, veliko vitaminov B kompleksa (predvsem biotina) in vitamina E ter mineralov. Zaradi vseh svojih lastnosti pripomorejo k ohranjanju telesne teže in ravni krvnega sladkorja – primerni so tudi za diabetike. Vsekakor pa vedno izberimo nesoljene arašide.
Sestavine
- 300 g neslanih arašidov
- ščepec soli
- arašidovo olje
- med ali sladkor
Postopek
1Arašide olupimo in stresemo v multipraktik. Nekajkrat, na hitro pritisnemo na gumb in zmiksamo samo toliko, da dobimo manjše koščke arašidov. Odvzamemo približno 4 žlice, malo posolimo in preostale arašide miksamo do gladkega.
2Čas miksanja je odvisen od multipraktika. Potrebovali bomo vsaj 5 minut, da arašidi izločijo nekaj maščobe, ki nam bo naredila lepo, mazljivo maslo. Vmes večkrat ustavimo in z lopatko postrgamo po robu posode, kjer so se nabrali arašidi.
3Za bolj mazljivo arašidovo maslo dodamo malo arašidovega olja in ga po želji sladkamo z medom ali sladkorjem.
4Na koncu vmešamo koščke arašidov, ki smo jih prej odvzeli, premešamo in prestavimo v steklen kozarček.