Poleg marčevk, so mavrahi prve gobe, ki jih nabiramo zgodaj spomladi. Spadajo med naše najokusnejše gobe, pripravljamo jih na več načinov, odlični so tudi v kremni omaki.
Sestavine
- 400 g mavrahov
- 1 drobno nasekljana čebula
- 2 stroka česna
- 1/2 žličke črnega popra
- 1 žlička soli
- 1 žlička nasekljanega peteršilja
- 100 ml jušne osnove
- 150 ml sladke smetane
- 1 žlica olivnega olja
- 1 žlica masla
Priprava
1V veliko skledo natočimo mrzlo vodo in ji primešamo eno veliko žlico soli. Mavrahe malo očistimo in potopimo v vodo s soljo. Namakamo 20-25 minut, da vse žuželke priplavajo na površje. Narežemo jih na poljubno velike kose.
2V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem pocvremo čebulo. Pražimo nekaj minut, ko postekleni dodamo nasekljan česen in peteršilj, pražimo še minutko in dodamo očiščene in narezane mavrahe. Pokrijemo in dušimo pet minut, vmes večkrat premešamo, nato jih zalijemo z vročo jušno osnovo.
3Po petih minutah prilijemo še sladko smetano, popopramo, poskusimo, če je dovolj slano in kuhamo še 2-3, oziroma toliko časa, dokler je dosežemo želene gostote omake.
4Postrežemo s krompirjem v kosih.