Rižota morja in gora (mare e monti), tako jo imenujejo naši italijanski sosedje, je zimzelena jed, ki združuje dva izjemna okusa jurčkov in morskih sadežev.
Sestavine
- 320 g riža, lahko tudi polnozrnatega
- 200 g zamrznjenih lignjev v kolutih
- 150 g zamrznjenih in oluščenih kozic
- 250 g svežih jurčkov
- 150 g graha
- 1 dl belega vina
- 1 l ribje juhe
- 1 čebula
- 1 čajna žlička začimb – žafran, kurkuma in sladka rdeča paprika
- ščepec čilija
- sol
- poper
- 3 žlice oljčnega olja
Postopek
1Za pripravo te rižote najprej pripravite ribjo juho, najhitreje kar iz kocke. 2 kocki damo v liter vode, zavremo in pustimo na toplem.
2V večjo ponev damo oljčno olje (najboljše bo dobro, domače), drobno nasekljano čebulo, malo posolimo in popražimo, da se razpusti.
3K čebuli dodamo grah in narezane jurčke, dušimo nekaj minut, nato v ponev stresemo še riž in pražimo še 3 minute, da riž postekleni.
4Dodamo zmrznjene lignje, zalijemo z belim vinom, takoj, ko vino izpari pa z vročo juho. Dobro premešamo in kuhamo 5-6 minut. Po petih minutah, dodamo še zmrznjene kozice. Postopoma dodajamo ribjo juho, večkrat premešamo in kuhamo 10 minut. Dodamo mešanico začimb, čili po okusu in dobro premešamo.
5Kuhamo dokler riž ni kuhan, vmes večkrat premešamo in dodajamo ribjo juho. Na koncu poskusimo, če je dovolj slano, po potrebi dodamo še sol in poper.