Magnezij

Znam svetuje

Magnezij je eden od najpomembnejših makronutrientov v človeškem telesu. Po krivici se nanj premalokrat spomnimo, saj je prav ta mineral ključnega pomena v velikem številu telesnih procesov in sistemov, od katerih določeni poskrbijo  za naš čudovit nasmeh, močne kosti, dobro počutje, kvalitetno spanje in seveda – dobro prebavo.

Magnezij – Mg ali “pozabljeni elektrolit”

Magnezij je esencialni mineral, kar pomeni, da je za normalno delovanje našega telesa njegova prisotnost ključnega pomena. Odgovoren je za normalno delovanje mišic, sodeluje pri uravnavanju glukoze, krvnega tlaka, delitvi celic in sintezi beljakovin, vzdržuje elektrolitsko ravnovesje in vpliva na zdravo delovanje mišic, srca ter živčnih celic. Naše psihološko počutje je prav tako odvisno od pravega vnosa magnezija v telo, zato si lahko pomagamo in dvignemo naše razpoloženje tudi s tem pozabljenim elektrolitom.

Ali vam trza veka?

Če niste vedeli – da, najverjetneje vam primanjkuje magnezija, zato vam trza veka! Pomanjkanje magnezija lahko sproži še veliko drugih simptomov:

  • utrujenost in vrtoglavico,
  • nervozo,
  • visok srčni tlak in aritmijo,
  • nespečnost ter
  • mišične krče.

Primanjkljaj tega makronutrienta je eden najpogostejših hranilnih primanjkljajev pri odraslih zahodnega sveta, najpogosteje pa je to posledica nepravilne prehrane. Raziskave kažejo, da le približno 30% odraslih izpolnjuje priporočen dnevni vnos magnezija, kar pomeni, da ga 70% zahodnega prebivalstva kronično primanjkuje.

Dober vir Mg:

polnozrnata žita,

oreščki,

semena,

špinača,

stročnice,

banane,

ribe,

krompir in

soja.

Magnezijev citrat

Ob pomanjkanju magnezija ali za vzdrževanje njegove optimalne ravni si lahko pomagamo tudi z dodatki kot je magnezijev citrat, ki je odličen vir magnezijevih ionov. Je v obliki prahu, kapsule ali tekočine, ki se brez težav raztopi v vodi.

Prednosti magnezijevega citrata:

  • Regulacija prebave: magnezijev citrat povzroči, da črevesje sprosti vodo v blato, kar povzroči, da se blato zmehča in se posledično olajša zaprtje.
  • Delovanje mišic in živcev: magnezijevi ioni skupaj s kalcijevimi in kalijevimi ioni zagotavljajo električne naboje, ki povzročajo krčenje mišic in s tem omogočajo, da živci pošiljajo električne signale po telesu.
  • Močne kosti: pomaga uravnavati transport kalcija skozi celične membrane in ima ključno vlogo pri ustvarjanju kosti, ki so rezervoar za shranjevanje magnezija v telesu. Približno 60% celotnega magnezija je skladiščenega v kosteh.
  • Zdravo srce: magnezij uravnava prevodnost električnih signalov, ki nadzorujejo srčni utrip in s tem ohranja redni srčni utrip. Magnezijev citrat se zato običajno uporablja za preprečevanje aritmije. Prav tako povečuje fleksibilnost sten arterij in zmanjša tveganje za različne kardiovaskularne težave, povezane z aterosklerozo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite