Kruh, ki je dober kot sladica.
Sestavine za sladek cimetov kruh
Testo
- 400 g gladke moke
- 7 g suhega kvasa (lahko tudi pol kocke sveลพega)
- 1 kavna ลพliฤka soli
- 15 g sladkorja
- 60 g stopljenega masla
- 2 jajci
- 100 ml mlaฤnega mleka
- 50 ml mlaฤne vode
Premaz in posip
- 70 g zmehฤanega masla
- 130 g sladkorja
- 2 ลพliฤki cimeta
Postopek
1Vse sestavine damo v posodo in jih temeljito pregnetemo, da se gladko poveลพejo. Najlaลพje nam bo, ฤe bomo uporabili kuhinjski robot. Testo nato pokrijemo in pustimo eno uro na toplem, da vzhaja in podvoji volumen.
2Delovni pult pomokamo in testo razvaljamo na 5 mm debeline. Poskusimo dobiti obliko pravokotnika.
3ฤez testo premaลพemo maslo, ki smo ga pustili na sobni temperaturi, da se je zmehฤalo in postalo mazljivo. Zmeลกamo sladkor in cimet, na stran damo dve ลพlici meลกanice, ostalo pa potresemo ฤez premaz masla. Z dlanmi meลกanico rahlo pritisnemo, da se lepo prime masla. Nato testo z noลพem razreลพemo na ลกest enakih delov.
4Razrezane dele testa zloลพimo enega na drugega in jih razreลพemo na ลกest enakih delov. Pekaฤ premaลพemo z maslom in vanj enega ob drugega zloลพimo narezano veฤplastno testo. Po vrhu ga posujemo s sladkorjem s cimetom, ki smo ga prej prihranili.
Vklopimo peฤico in jo nastavimo na 200 ยฐC.
5Medtem ko se peฤica segreva, naj testo ลกe malo vzhaja v pekaฤu. Peฤemo 40 minut na 200ยฐC klasiฤne peke. Prvih 30 minut pekaฤ prekrijemo z alu folijo in prepreฤimo, da bi se testo po vrhu preveฤ temno zapeklo. Zadnjih 10 minut peke folijo odstranimo.
6Sladek cimetov kruh v plasteh lahko ponudimo takoj, tekne pa tudi hladen. Maslene soฤne rezine se zlahka trgajo kar z roko.