Ingverjevi božični piškoti

Morda vas zanima

- Oglas -

Mehki v sredini, hrustljavi na robovih, dišeči, začinjeni in okrašeni piškoti, ki bodo popestrili vsako božično okrašeno mizo.

Sestavine

  • 450 g mehke bele moke
  • 150 g zmehčanega masla
  • 200 g cvetličnega medu
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlica sveže naribanega ingverja
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 žličke mletih klinčkov
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • glazura iz beljakov

Postopek

1Maslo damo v večjo skledo in z električnim mešalnikom stepamo eno minuto, da postane gladko in nekoliko kremasto. Dodamo sladkor in med, nadaljujemo s stepanjem, dokler ne dobimo enotne zmesi. Na koncu vmešamo še jajce in vaniljo.

2V drugi skledi zmešamo vse suhe sestavine, moko, sodo bikarbono, sol, ingver, cimet in klinčke. Postopoma jih dodajamo mokrim sestavinam. Testo bomo  najlažje zgnetli z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika. Gnetemo na najnižji hitrosti toliko časa, da se vse sestavine lepo povežejo med sabo. Z rokami oblikujemo dva hlebčka, ju zavijemo v folijo in pustimo dve do tri ure počivati v hladilniku.

3Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekače, na katerih bomo pekli medenjake, obložimo s peki papirjem. Pripravimo si vsaj dva, še bolje tri pekače.

4Vzamemo polovico testa (drugo pustimo v hladilniku) in ga na pomokani površini razvaljamo na 1 cm debelo ploščo. Testo se bo nekoliko lomilo na robovih, zato kar s prsti popravimo razpoke. Iz testa izrežemo piškote različnih oblik.

5Razporedimo jih na pekač, med njimi puščamo centimeter prostora, ker se bodo nekoliko razlezli. Pečemo 9-10 minut, dokler ne dobijo lepe, zlato-rjave barve. Testo, ki nam je ostalo, ponovno razvaljamo in izrežemo oblike. Enako naredimo z drugo polovico testa.

6Pečene piškote ohladimo in šele hladne krasimo s sladkornim prelivom. Recept za sladkorni obliv najdete na naši strani. Poigrajmo se z barvami in oblikami, še lepše nam bo, če to počnemo v družbi naših najmlajših.

Nasvet

7Nekaj piškotov pred peko na vrhu preluknjamo, da bomo lahko vstavili vrvico in mimogrede spečemo še okraske za smrečico.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -