Slani krhki flancati

Morda vas zanima

Krhki flancati  ali »kroštole«, so tipična italijanska pustna sladica, ki smo jo z lahkoto posvojili tudi na tej strani meje. Manj znana je njena slana različica, h kateri ponudimo dober sir, domačo salamo ali pa samo vložene oljke.

Sestavine

  • 125 g moke
  • 1 jajce
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 žlici suhega belega vina
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica sveže naribanega parmezana
  • mleti črni poper
  • sesekljan rožmarin – po želji
  • olje za cvrtje

Postopek

1V testo lahko dodajamo različne začimbe, najbolj pogosti sta poper in rožmarin. Najprej v posodi zmešamo moko, sol, začimbe in parmezan. Dodamo jajce, belo vino in premešamo z vilicami. Nato testo dobro pregnetemo z rokami, če je pretrdo dodamo še malo vina, testo mora biti kompaktno. Oblikujemo hlebček, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo počivati na sobni temperaturi vsaj pol ure.

2Če imamo strojček za valjanje testa, bo lažje, če ne ga na pomokani površini z valjarjem razvaljamo na debelino  dveh milimetrov. Med valjanjem testo večkrat potresemo z moko.

3Če uporabljamo strojček,  razvaljamo testo tako da, začnemo pri široki nastavitvi in postopoma zmanjšujemo do najnižje. Vmes ga nekajkrat pomokamo,  prepognemo in ponovno zvaljamo, da se med cvrtjem naredijo mehurčki.

4Razvaljano testo z nazobčanim koleščkom narežemo na pravokotnike in prerežemo po sredini.

5Olje segrejemo na približno 175°C, če nimamo termometra, vanj do dna potopimo leseno kuhalnico, okoli nje se naredijo rahli mehurčki. Posoda mora biti dovolj široka (prav tako mora biti dovolj olja), da flancati med cvrtjem prosto plavajo v njem. Polagamo jih v vroče olje, takoj se na površini naredijo mehurčki, v nekaj sekundah ga obrnemo, pustimo 5 sekund, da se zlato obarva, cvrtega odložimo na papirnato brisačko, ki bo vpila nekaj odvečnega olja. Cvremo naslednjo rundo. Postopek je kar hiter, paziti moramo le, da ne nam olje ne segreje preveč, v tem primeru znižamo temperaturo.

6Pred serviranjem jih lahko še dodatno potresemo s soljo, poprom in priljubljeno začimbo.

Prejšnji članekVložene češnje
Naslednji članekPustne kroštole
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -