Domaฤa omaka, ki se prileลพe skoraj povsod.
Sestavine za pikantno zelenjavno omako
- 1 ฤebula
- 6 manjลกih ลกalotk
- 4-6 strokov ฤesna
- 2 (lep del) stebla stebelne zelene
- 1 srednje velika gomoljna zelena
- 4 manjลกi rumeni korenฤki
- 1 kg paradiลพnika (meลกano, bolj zrelo)
- 320 g paprike (bela, zelena..)
- 140 g feferoni + ฤili
- ลกopek drobnjaka
- ลกopek peterลกilja
- 1 ฤajna ลพliฤka meda
- 0,5 dl alkoholnega kisa
Postopek
1Na olivnem olju prepraลพiลก ฤebulo (drobno sesekljana), ลกalotko (na kolobarje/listiฤe) in ฤesen (pol na drobno sesekljan, pol samo z noลพem stisnjen). Dodaลก gomoljno in stebelno zeleno in korenje (vse narezano na kocke) in praลพiลก, duลกiลก cca 10min.
2Dodaลก vse ostalo, papriko, paradiลพnik, ฤilije, feferone (narezano na kocke, lahko veฤje). Dodaลก deci viskija, cca 0.5 alkoholnega kisa, ลพlica rjavega sladkorja, dobra ลพlica meda, sol, poper, origano drobnjak peterลกilj, timijan, majaron.
3Kuhaลก. Duลกiลก. Enako kot paradiลพnikovo omako. Ko je skuhano s paliฤnim meลกalnikom zmeลกaลก in kuhaลก dokler ti ni vลกeฤ gostota in seveda dodajaลก zaฤimbe dokler ti ni vลกeฤ okus.