Ombolo v testu s pikantno omako, odliฤna izbira za vse, ki imate radi pekoฤe.
Sestavine
Testo
- 500 g mehke bele moke
- 12 g kvasa
- ลพliฤka soli
- ลพliฤka sladkorja
- 200 ml mlaฤne vode
- 150 ml mlaฤnega mleka
- 50 ml oljฤnega olja
Nadev
- 8 zrezkov svinjskega kareja
- 8 rezin prลกuta
- 100 g naribanega edamca
- 100 g naribanega parmezana
- 4 mesnati paradiลพniki
- 1 ลพlica oljฤnega olja
- ลกฤepec soli
Omaka
- 2 feferona
- 2 sesekljani ลกalotki
- 2 stroka ฤesna
- 2 dl paradiลพnikove omake
- 1 ลพlica paradiลพnikove mezge
- pekoฤa paprika po okusu
- ลกฤepec soli
- ลพlica oljฤnega olja
Priprava
1Pripravimo kvasec, mleko segrejemo na sobno temperaturo, vanj nadrobimo kvas in mu primeลกamo ลพliฤko sladkorja ter ลพliฤko moke. Pustimo vzhajati 15 minut.
2Moko presejemo, posolimo, na sredini naredimo jamico, v katero zlijemo kvasec, olje in mlaฤno vodo. Testo dobro pregnetemo, toliko ฤasa, da se ne lepi veฤ. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati.
3Ko naraste na dvojno velikost (pribliลพno pol ure), ga pregnetemo in naredimo ลกtiri ลกtruฤke. Spet jih pokrijemo in pustimo ลกe enkrat vzhajati.
4Ombolo nareลพemo na trakce, malo posolimo in na hitro opeฤemo na oljฤnem olju.
5Vzhajane ลกtruฤke razvaljamo in v vsako poloลพimo najprej dve rezini prลกuta, nato peฤene trakce ombola. ฤez meso potresemo 5 dag naribanega (edamca in parmezana) in na tanke rezine narezan paradiลพnik. ล truฤke pred peko ลกe premaลพemo z oljฤnim oljem.
6Peฤemo na 180 ยฐC 45 minut.
7Pripravimo ลกe omako. Na oljฤnem olju najprej popraลพimo ลกalotko, ki jo malo posolimo. Dodamo ฤesen, samo toliko, da zadiลกi, ter oฤiลกฤene in narezane feferone. ฤe ne maramo preveฤ pekoฤe hrane, feferonom odstranimo semena in belo koลพico. Prelijemo s paradiลพnikovo omako, dodamo ลกe mezgo in poskusimo. Lahko ลกe malo posolimo in dodamo pekoฤo papriko. Kuhamo do vretja, s paliฤnim meลกalnikom zmiksamo v gladko omako in damo v steklen kozarฤek.
8Postreลพemo k peฤenemu ombolu v testu, kar nam ostane omake, jo shranimo v hladilniku do enega tedna.