Zelenjavna pita, ki ni samo dobra, ampak tudi lepa. Krhko testo, narezana zelenjava, ki jo polagamo v obliki spirale, jajca in sir so kombinacija, ki vedno navduลกi.
Sestavine
- krhko testo
- 3 veฤji korenฤki
- 2 buฤki
- 1 ฤebula
- 1 jajฤevec
- 1 mocarela
- 50 g sveลพe naribanega parmezana
- 4 jajca
- 1 lonฤek kisle smetane
- sol in poper po okusu
Postopek
1Krhko testo lahko kupimo ali pripravimo po tem receptu. Jajฤevec po dolลพini nareลพemo, posolimo in pustimo pol ure na cedilu, da spusti vodo. Nato ga oplaknemo pod hladno vodo in osuลกimo s papirnatimi brisaฤkami. Tako prepreฤimo, da bi v piti grenil.
2Buฤki operemo in nareลพemo na tanke rezine, korenฤek ostrgamo in po dolลพini nareลพemo na tanke rezine, ฤebulo olupimo in nasekljamo. Mocarelo nareลพemo na tanke rezine.
3Peฤico segrejemo na 180ยฐC, pekaฤ obloลพimo s peki papirjem ali dobro namastimo z maslom.
4Testo razvaljamo na pribliลพno ยฝ cm debelo in ga razporedimo v pekaฤ za pite.
5Dno nekajkrat prebodemo z vilicami in potresemo z nasekljano ฤebulo. Po njej razporedimo rezine mocarele.
6Nato zaฤnemo zlagati rezine zelenjave, zaฤnemo pri zunanjemu obodu. Zaฤnemo z jajฤevcem, nadaljujemo s korenฤkom, sledi buฤka in spet jajฤevec. Zlagamo toliko krat, da zapolnimo pekaฤ.
7V skledi razลพvrkljamo jajca, kislo smetano, parmezan, sol in poper. Zmes vlijemo na zelenjavno pito, pri tem se potrudimo, da zapolnimo vse luknjice.
8Peฤemo 30 minut, peฤeno pito malo ohladimo in postreลพemo.
Nasvet
9Med plasti zelenjave lahko dodamo tudi rezine ลกunke ali kuhanega prลกuta.