Krompir z bučkami, zapečen v pečici, je nekaj, kar ceni prav vsak gurman.
Sestavine
- 500 g krompirja
- 500 g bučk
- 200 ml smetane za kuhanje
- 100 g sira – edamca
- 100 g parmezana
- šopek sveže bazilike
- 2 vejici rožmarina
- žlička soli
- olje
Postopek
1Krompir olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine. Bučke operemo in narežemo na pol centimetra debele kolobarje. Bučke nasolimo in pustimo 10 minut, da spustijo malo vode. V ponvi segrejemo olje in v njem na hitro popečemo bučke.
2Baziliko grobo nasekljamo, rožmarin osmukamo in v posodi zmešamo s smetano za kuhanje.
3Po plasteh zlagamo v pekač. Ena plast krompirjevih kolobarjev, ki jih malo posolimo, zalijemo s smetano z začimbami, potresemo s sirom in parmezanom, ena plast bučk, zalijemo s smetano in potresemo s sirom, spet krompir … ponavljamo toliko časa, da uporabimo vse sestavine. Na vrhu polijemo s smetano in potresemo s parmezanom.
4Pečemo pol ure na 220°C in imamo odlično prilogo k mesu na žaru.