Pita s špinačo in orehi vas ne bo pustila ravnodušne, saj gre za odlično kombinacijo okusov.
Sestavine
Krhko testo
- 250 moke
- 125 masla
- sol
- eno jajce
- malo hladne vode
Nadev
- 500 g sveže mlade špinače
- 500 g skute
- 100 g dag gorgonzole
- 100 g orehov
- 1 jajce
- 100 g sira – edamec
- oljčno olje
- sol
Postopek
1Iz sestavin zamesimo krhko testo, ga pokrijemo in damo za pol ure v hladilnik.
2Razporedimo ga po dnu pekača in oblikujemo približno dva centimetra visok rob. Pečico predgrejemo na 180°C. Testo spečemo – slepa peka. To naredimo tako, da po testu nasujemo fižol in pečemo 15 minut na 180°C, preverimo in če je še vedno preveč vlažno, pustimo dodatnih 5-10 minut.
3Nadev pripravimo tako, da liste špinače operemo in narežemo, posolimo in dušimo na malo oljčnega olja. Nato špinačo damo na cedilo, odcedimo odvečno tekočino in jo ohladimo.
4Jedrca orehov nasekljamo na manjše koščke. V posodi zmešamo špinačo, skuto, orehe, nariban edamec, na koščke narezano gorgonzolo in jajce. Stresemo na pečeno testo in pečemo na 180°C približno 30-40 minut oziroma toliko časa, da se lepo zlato rjavo zapeče.