Gobova pita, v kateri se sveลพe gobe druลพijo s sirom, je idealna za vse, ki radi nabirate gobe, a nimate ideje, kako jih potem pripraviti. Mi smo jih pekli, cvrli, vmeลกali v jajca in vloลพili za ozimnico ter spekli tudi pito. Odliฤna je tako topla kot hladna. Najbolje je, ฤe uporabimo sveลพe gobe, kako pito naredimo, pa preberite spodaj.
Sestavine nadev
- 350 g sveลพih gob (meลกanih)
- 2 veฤja jajca
- strok ฤesna
- pol ลพliฤke soli
- ฤetrt ลพliฤke popra
- 40 g masla
- 075 dcl mleka
- 75 g sira grojer (naribanega)
Sestavine testo
- 190 g moke
- 115 g masla
- ลกฤepec soli
- dve ลพlici in pol mrzle vode
Postopek
1Najprej pripravimo testo tako, da v veฤjo posodo presejemo moko in ji dodamo sol. Maslo, ki naj bo mehko, razdrobimo in ga rahlo vmesimo v moko. Testo mesimo z dviganjem in tako bo postalo zraฤno. Dodamo mrzlo vodo in kar z ลพlico meลกamo testo. Na hitro in rahlo ga pregnetemo z rokami, naredimo hlebฤek, zavijemo v prozorno folijo in za eno uro postavimo v hladilnik.
2Gobe oฤistimo, ฤe se le da brez vode, drugaฤe pa jih na hitro splahnemo in s papirnato brisaฤko dobro osuลกimo. Nareลพemo jih na rezine. ฤesen olupimo in stremo ali drobno nasekljamo. Na raztopljenem maslu na hitro prepraลพimo ฤesen, ki naj samo zadiลกi in takoj dodamo gobe, da se duลกi vse skupaj. Ves ฤas meลกamo in praลพimo le 5 min. Odstavimo z ognja, solimo in popramo.
3V posodico ubijemo jajca, solimo in popramo. Z vilico ali metlico razลพvrkljamo, nato pa dodamo mleko in sir. Dobro premeลกamo.
4Pomokamo pult oziroma mizo in razvaljamo testo. Debelo naj bo pribliลพno pol centimetra. Model za pito namaลพemo z maslom in ga pomokamo. V model poloลพimo testo, ki lahko malce gleda ฤez rob, in ga nato odreลพemo, da je rob enakomeren. Z vilicami testo gosto prepikamo. Na testo vlijemo jajฤno meลกanico in posujemo gobe. (ฤesen odstranimo).
5V prej ogreti peฤici na 200 stopinj Celzija pito peฤemo pribliลพno 40 minut.