Če še sami pripravite rezance, je to vrhunska predjed, oziroma uvod v praznično večerjo.
Sestavine
- 400 g rezancev
- 200 g dimljenega lososa
- 2 šalotki
- 2 žlici oljčnega olja
- 0,5 dl suhega belega vina
- 200 ml sladke smetane
- 1 neškropljena pomaranča
- sol in poper po okusu
- šopek svežega peteršilja
Postopek
1Pristavimo velik lonec z vodo in jo posolimo. Velja pravilo, na 100 g testenin potrebujemo liter vode in ¼ žličke soli. Skuhamo testenine po navodilih z embalaže, če smo pripravili domače, bo dovolj dve minuti.
2V večji ponvi segrejemo olje in na njem pocvremo sesekljano šalotko. Dodamo na kocke narezan losos, solimo, popramo in nekaj minut dušimo na zmerni temperaturi.
3Povišamo temperaturo, zalijemo z belim vinom in sokom ene pomaranče. Kuhamo, dokler ne povre večina tekočine, nato zalijemo s sladko smetano, potresemo z eno žlico naribane pomarančne lupinice in kuhamo še tri minutke.
4Testenine odcedimo in stresemo v ponev, dobro premešamo in razdelimo na krožnike. Potresemo še s svežim, nasekljanim peteršiljem in takoj postrežemo.