Lazanja brez mesa s kremasto špinačo je odlična jed za vse, ki ne marate mesa.
Sestavine
- 20 listov testenin za lazanjo, ki jih ni potrebno kuhati
- 500 g sveže špinače
- 3 stroki česna
- sol
- poper
- 100 g naribanega parmezana
- 100 g naribanega edamca
- 3 žlice oljčnega olja
Bešamel
- 50 g moke
- 50 g masla
- 7 dcl mleka
- muškatni orešček
Preliv
- 1 jajce
- 1 smetana za kuhanje
- muškatni orešček
- 50 g naribanega parmezana
1Sestavine so za pekač 25 x 35 cm z visokim robom. Špinačo na grobo narežemo, solimo, popramo, dušimo do mehkega, odkrijemo in kuhamo še toliko časa, da voda, ki jo je špinača spustila, povre. Na sredini naredimo malo prostora, dodamo oljčno olje, popražimo nasekljan česen in premešamo s špinačo.
2Pripravimo bešamel. Maslo stopimo, dodamo moko in premešamo, da se napoji z maslom. Zalijemo z mlekom in ob stalnem mešanju kuhamo, da se zgosti. Vmes solimo in dodamo se muškatni orešček.
3Na dno pekača damo dve žlici bešamela, da se nam lazanja ne prime na dno. Zložimo plast testenin za lazanjo, obložimo s polovico špinače, polijemo s polovico bešamela in potresemo z naribanim sirom (edamec in parmezan). Postopek ponovimo, na vrh damo eno plast testenin in zalijemo s prelivom. Preliv pripravimo tako da z vilicami zmešamo jajce, eno smetano za kuhanje, sol, poper, muškatni orešček, pest parmezana in bešamel, če ga je kaj ostalo. Po vrhu po želji potresemo še malo sira.
4Pečemo na 250 °C približno 20 minut, oziroma dokler testenine ne postanejo mehke (poskusimo z nožem).