Ta odlična rižota ima vse. Kozice, bučke in še marsikaj, kar jo dela odlično. Rižota s kozicami in bučkami vas ne bo razočarala ne z okusom, ne z pripravo.
Sestavine za rižoto s kozicami in bučkami
- 200 g riža
- 250 g repkov kozic
- 250 g celih kozic
- peteršilj
- 1 srednja bučka
- 1 korenček
- 0,5 dl oljčnega olja
- 1 manjša čebula
- 3 stroki česna
- 1/2 litra jušne osnove
- 50 g parmezana
- sol
- poper po okusu
Postopek
1V večji ponvi segrejemo nekaj žlic oljčnega olja, dodamo nasekljan česen in takoj, ko zadiši, dodamo še kozice, lahko tudi zamrznjene. Pražimo na zmerni temperaturi približno 5 minut. Kozice poberemo iz ponve in jih shranimo na toplem.
2V isto ponev dodamo oljčno olje in drobno nasekljano čebulo. Čebulo posolimo in dodamo ščepec sode bikarbone, da se prej razpusti. Česen in peteršilj drobno nasekljamo in dodamo k čebuli. Takoj, ko česen zadiši, dodamo še riž.
3Korenček ostrgamo in narežemo na kocke, bučko narežemo na kocke. Riž nekaj minut pražimo, dodamo korenček in bučko, dobro premešamo in dušimo pet minut. Zalijemo z jušno osnovo in kuhamo toliko časa, je riž že skoraj kuhan. Vmes večkrat premešamo in po potrebi dolivamo vodo.
4Na koncu dodamo še kozice, dobro premešamo, posujemo s parmezanom, popopramo po okusu in kuhamo na zmernem ognju nekaj minut, da se okusi prepojijo. Posujemo še z svežim nasekljanim peteršiljem in postrežemo z zeleno solato.