Njoki v smetanovi omaki

Znam svetuje

Brez ideje za kuhanje? Njoki v smetanovi omaki so vedno dobra izbira! Mehki in puhasti njoki so obogateni z aromatično smetanovo omako, ki se zliva po njih, ustvarjajoč bogato in kremasto jed. Vsak grižljaj je popolna harmonija okusov, kjer se mehkoba njokov prepleta s kremno teksturo omake, obogatene z izbranimi začimbami in svežimi zelišči. Okusen pridih naribanega parmezana ali drugih sirnih drobtin na vrhu doda še dodatno dimenzijo in rahlo hrustljavost. Ta jed je odlična izbira za ljubitelje italijanske kuhinje, ki si želijo razvajati brbončice z edinstvenim in zadovoljujočim obrokom. Priprava je hitra in preprosta, kar vam omogoča, da v samo nekaj korakih ustvarite vrhunsko jed, ki bo navdušila vaše goste ali družino.

Pomembno je, da izberemo svež krompir, ki je čvrst in brez madežev. Prav tako je priporočljivo, da krompir kuhamo v celoti, namesto da ga lupimo, saj to pomaga ohraniti čim več škroba v krompirju, kar bo izboljšalo teksturo njokov.

Najboljši krompir za pripravo njokov je tisti, ki ima visoko vsebnost škroba in nizko vsebnost vode. Tak krompir se med kuhanjem lepo zmehča in zagotavlja lahkotne, puhaste njoke. Priporočljivo je izbrati sorto krompirja, ki je mokastega tipa.

V Sloveniji je mogoče najti več sort krompirja, ki imajo mokasto teksturo:

  1. Sorta Agata: Agata je priljubljena sorta krompirja z mokasto teksturo. Ima rumenkasto meso in dober okus. Je tudi odporna proti boleznim.
  2. Sorta Laura: Laura je še ena sorta mokastega krompirja, ki je pogosta v Sloveniji. Je rumenega mesa, zelo priljubljena zaradi svoje odlične kuhinjske uporabe.
  3. Sorta Saturn: Saturn je sorta mokastega krompirja, ki jo je mogoče najti tudi v Sloveniji. Ima belo meso in dober okus ter je primerna za pripravo različnih jedi.
  4. Sorta Arinda: Arinda je sorta mokastega krompirja, ki je priljubljena zaradi svoje odlične kakovosti. Ima rumenkasto meso in je primerna za pečenje, kuhanje in pripravo pireja.
  5. Desiree: Sorta Desiree je priljubljena izbira za njoke zaradi visoke vsebnosti škroba. Ima rdečo lupino in rumeno meso. Njoki iz krompirja Desiree so lahki in se dobro oblikujejo.

Sestavine za njoke v smetanovi omaki

  • 500 g krompirja
  • 200 g moke
  • 1 jajce
  • 1 žlica soli
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka
  • 2 žlici masla
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 250 ml sladke smetane
  • 1/2 skodelice naribanega parmezana
  • sol
  • poper

Postopek

1Krompir operite, olupite in narežite na manjše koščke. Kuhajte jih v osoljeni vodi, dokler se ne zmehčajo. Nato jih odcedite in pustite, da se malo ohladijo.

2Zmešajte krompir, moko, jajce, sol in muškatni orešček v skledi. Gnetite, dokler ne dobite gladkega testa.

3Testo razdelite na manjše koščke in oblikujte v trakove, ki so dolgi približno 2 cm. Narežite jih na manjše kose.

4V večji kozici zavrite vodo. Dodajte malo soli in kose testa. Kuhajte jih približno 3 minute ali dokler ne plavajo na vrhu. Nato jih odcedite.

5V drugi kozici stopite maslo in dodajte sesekljan česen. Pražite 1 minuto ali dokler česen ne zadiši.

6Dodajte sladko smetano in nariban parmezan v kozico s česnom in maslom. Mešajte, dokler se parmezan ne raztopi in omaka postane gosta.

7Dodajte kuhane njoke v omako in premešajte, da se omaka enakomerno porazdeli. Solite in poprajte po okusu.

8Postrezite takoj, okrašeno z nekaj svežimi zelišči ali dodatnim parmezanom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite