Njoki v smetanovi omaki

Znam svetuje

Brez ideje za kuhanje? Njoki v smetanovi omaki so vedno dobra izbira! Mehki in puhasti njoki so obogateni z aromatiฤno smetanovo omako, ki se zliva po njih, ustvarjajoฤ bogato in kremasto jed. Vsak griลพljaj je popolna harmonija okusov, kjer se mehkoba njokov prepleta s kremno teksturo omake, obogatene z izbranimi zaฤimbami in sveลพimi zeliลกฤi. Okusen pridih naribanega parmezana ali drugih sirnih drobtin na vrhu doda ลกe dodatno dimenzijo in rahlo hrustljavost. Ta jed je odliฤna izbira za ljubitelje italijanske kuhinje, ki si ลพelijo razvajati brbonฤice z edinstvenim in zadovoljujoฤim obrokom. Priprava je hitra in preprosta, kar vam omogoฤa, da v samo nekaj korakih ustvarite vrhunsko jed, ki bo navduลกila vaลกe goste ali druลพino.

Pomembno je, da izberemo sveลพ krompir, ki je ฤvrst in brez madeลพev. Prav tako je priporoฤljivo, da krompir kuhamo v celoti, namesto da ga lupimo, saj to pomaga ohraniti ฤim veฤ ลกkroba v krompirju, kar bo izboljลกalo teksturo njokov.

Najboljลกi krompir za pripravo njokov je tisti, ki ima visoko vsebnost ลกkroba in nizko vsebnost vode. Tak krompir se med kuhanjem lepo zmehฤa in zagotavlja lahkotne, puhaste njoke. Priporoฤljivo je izbrati sorto krompirja, ki je mokastega tipa.

V Sloveniji je mogoฤe najti veฤ sort krompirja, ki imajo mokasto teksturo:

  1. Sorta Agata: Agata je priljubljena sorta krompirja z mokasto teksturo. Ima rumenkasto meso in dober okus. Je tudi odporna proti boleznim.
  2. Sorta Laura: Laura je ลกe ena sorta mokastega krompirja, ki je pogosta v Sloveniji. Je rumenega mesa, zelo priljubljena zaradi svoje odliฤne kuhinjske uporabe.
  3. Sorta Saturn: Saturn je sorta mokastega krompirja, ki jo je mogoฤe najti tudi v Sloveniji. Ima belo meso in dober okus ter je primerna za pripravo razliฤnih jedi.
  4. Sorta Arinda: Arinda je sorta mokastega krompirja, ki je priljubljena zaradi svoje odliฤne kakovosti. Ima rumenkasto meso in je primerna za peฤenje, kuhanje in pripravo pireja.
  5. Desiree: Sorta Desiree je priljubljena izbira za njoke zaradi visoke vsebnosti ลกkroba. Ima rdeฤo lupino in rumeno meso. Njoki iz krompirja Desiree so lahki in se dobro oblikujejo.

Sestavine za njoke v smetanovi omaki

  • 500 g krompirja
  • 200 g moke
  • 1 jajce
  • 1 ลพlica soli
  • 1/4 ลพliฤke muลกkatnega oreลกฤka
  • 2 ลพlici masla
  • 2 stroka ฤesna, sesekljana
  • 250 ml sladke smetane
  • 1/2 skodelice naribanega parmezana
  • sol
  • poper

Postopek

1Krompir operite, olupite in nareลพite na manjลกe koลกฤke. Kuhajte jih v osoljeni vodi, dokler se ne zmehฤajo. Nato jih odcedite in pustite, da se malo ohladijo.

2Zmeลกajte krompir, moko, jajce, sol in muลกkatni oreลกฤek v skledi. Gnetite, dokler ne dobite gladkega testa.

3Testo razdelite na manjลกe koลกฤke in oblikujte v trakove, ki so dolgi pribliลพno 2 cm. Nareลพite jih na manjลกe kose.

4V veฤji kozici zavrite vodo. Dodajte malo soli in kose testa. Kuhajte jih pribliลพno 3 minute ali dokler ne plavajo na vrhu. Nato jih odcedite.

5V drugi kozici stopite maslo in dodajte sesekljan ฤesen. Praลพite 1 minuto ali dokler ฤesen ne zadiลกi.

6Dodajte sladko smetano in nariban parmezan v kozico s ฤesnom in maslom. Meลกajte, dokler se parmezan ne raztopi in omaka postane gosta.

7Dodajte kuhane njoke v omako in premeลกajte, da se omaka enakomerno porazdeli. Solite in poprajte po okusu.

8Postrezite takoj, okraลกeno z nekaj sveลพimi zeliลกฤi ali dodatnim parmezanom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite