Brez ideje za kuhanje? Njoki v smetanovi omaki so vedno dobra izbira! Mehki in puhasti njoki so obogateni z aromatiฤno smetanovo omako, ki se zliva po njih, ustvarjajoฤ bogato in kremasto jed. Vsak griลพljaj je popolna harmonija okusov, kjer se mehkoba njokov prepleta s kremno teksturo omake, obogatene z izbranimi zaฤimbami in sveลพimi zeliลกฤi. Okusen pridih naribanega parmezana ali drugih sirnih drobtin na vrhu doda ลกe dodatno dimenzijo in rahlo hrustljavost. Ta jed je odliฤna izbira za ljubitelje italijanske kuhinje, ki si ลพelijo razvajati brbonฤice z edinstvenim in zadovoljujoฤim obrokom. Priprava je hitra in preprosta, kar vam omogoฤa, da v samo nekaj korakih ustvarite vrhunsko jed, ki bo navduลกila vaลกe goste ali druลพino.
Pomembno je, da izberemo sveลพ krompir, ki je ฤvrst in brez madeลพev. Prav tako je priporoฤljivo, da krompir kuhamo v celoti, namesto da ga lupimo, saj to pomaga ohraniti ฤim veฤ ลกkroba v krompirju, kar bo izboljลกalo teksturo njokov.
Najboljลกi krompir za pripravo njokov je tisti, ki ima visoko vsebnost ลกkroba in nizko vsebnost vode. Tak krompir se med kuhanjem lepo zmehฤa in zagotavlja lahkotne, puhaste njoke. Priporoฤljivo je izbrati sorto krompirja, ki je mokastega tipa.
V Sloveniji je mogoฤe najti veฤ sort krompirja, ki imajo mokasto teksturo:
- Sorta Agata: Agata je priljubljena sorta krompirja z mokasto teksturo. Ima rumenkasto meso in dober okus. Je tudi odporna proti boleznim.
- Sorta Laura: Laura je ลกe ena sorta mokastega krompirja, ki je pogosta v Sloveniji. Je rumenega mesa, zelo priljubljena zaradi svoje odliฤne kuhinjske uporabe.
- Sorta Saturn: Saturn je sorta mokastega krompirja, ki jo je mogoฤe najti tudi v Sloveniji. Ima belo meso in dober okus ter je primerna za pripravo razliฤnih jedi.
- Sorta Arinda: Arinda je sorta mokastega krompirja, ki je priljubljena zaradi svoje odliฤne kakovosti. Ima rumenkasto meso in je primerna za peฤenje, kuhanje in pripravo pireja.
- Desiree: Sorta Desiree je priljubljena izbira za njoke zaradi visoke vsebnosti ลกkroba. Ima rdeฤo lupino in rumeno meso. Njoki iz krompirja Desiree so lahki in se dobro oblikujejo.
Sestavine za njoke v smetanovi omaki
- 500 g krompirja
- 200 g moke
- 1 jajce
- 1 ลพlica soli
- 1/4 ลพliฤke muลกkatnega oreลกฤka
- 2 ลพlici masla
- 2 stroka ฤesna, sesekljana
- 250 ml sladke smetane
- 1/2 skodelice naribanega parmezana
- sol
- poper
Postopek
1Krompir operite, olupite in nareลพite na manjลกe koลกฤke. Kuhajte jih v osoljeni vodi, dokler se ne zmehฤajo. Nato jih odcedite in pustite, da se malo ohladijo.
2Zmeลกajte krompir, moko, jajce, sol in muลกkatni oreลกฤek v skledi. Gnetite, dokler ne dobite gladkega testa.
3Testo razdelite na manjลกe koลกฤke in oblikujte v trakove, ki so dolgi pribliลพno 2 cm. Nareลพite jih na manjลกe kose.
4V veฤji kozici zavrite vodo. Dodajte malo soli in kose testa. Kuhajte jih pribliลพno 3 minute ali dokler ne plavajo na vrhu. Nato jih odcedite.
5V drugi kozici stopite maslo in dodajte sesekljan ฤesen. Praลพite 1 minuto ali dokler ฤesen ne zadiลกi.
6Dodajte sladko smetano in nariban parmezan v kozico s ฤesnom in maslom. Meลกajte, dokler se parmezan ne raztopi in omaka postane gosta.
7Dodajte kuhane njoke v omako in premeลกajte, da se omaka enakomerno porazdeli. Solite in poprajte po okusu.
8Postrezite takoj, okraลกeno z nekaj sveลพimi zeliลกฤi ali dodatnim parmezanom.