Po izvirnem receptu se Pavlova torta dela samo s sladko smetano, mi pa smo dodali ลกe kislo smetano, saj daje torti prijetno sveลพino.
Sestavine za torto Pavlova s kislo smetano
Testo
- 5 beljakov
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 ลพlica vaniljevega pudinga ali ลพlica koruznega ลกkroba
- 1 ลพlica svetlega vinskega kisa
- 1 ลพliฤka vanilje
Krema
- 1 kisla smetana
- 1 ลพlica bezgovega sirupa (ali ลพlica sladkorja)
- 2 sladki smetani
- sezonsko sadje: jagodiฤevje, borovnice, maline, marelice …
Postopek
1Beljaki naj bodo sobne temperature. Zmeลกamo jih s sladkorjem, da nastane gosta in lepljiva zmes. Vanjo poฤasi umeลกamo puding v prahu in kis.
2Na peki papirju s pomoฤjo kroลพnika nariลกemo dva kroga s premerom 18 centimetrov. Potrebovali boste vsaj dva pekaฤa. To bo ลกablona za testo.
3Zmes beljakov in sladkorja nanesemo na peki papir dva centimetra debelo. Oba pekaฤa damo naenkrat v peฤico, segreto na 150 ยฐC. Uporabimo funkcijo ventilacije zraka. Peฤemo/suลกimo jih 45 minut, nato peฤico ugasnemo in jo odpremo. Poฤakamo, da se testo popolnoma ohladi in nato pazljivo odstranimo peki papir.
4Za kremo stepemo sladko smetano. V loฤeni posodi zmeลกamo kislo smetano z bezgovim sirupom. Na testo nanesemo najprej kislo smetano, dodamo sadje po ลพelji in polovico sladke smetane, sledi ponovno testo in druga polovica sladke smetane ter sadje za dekoracijo.