This post is also available in:
English (Angleščina)
Hrvatski (Hrvaški)
Deutsch (Nemščina)
Italiano (Italijanski)
Tiramisu rolada je naša različica tiramisuja in pripravili smo jo za tiste, ki radi stopate izven okvirjev. Rolada je odlična in enostavna za pripravo.
Sestavine za tiramisu rolado
Biskvit
- 5 jajc (velikostni razred M)
- 140 g kristalnega sladkorja
- 110 g gladke moke
- 20 g škroba
Krema
- 230 g sira mascarpone
- 80 g sladkorja v prahu
- 1/2 zamaška Baileysa (poljubno)
- 200 g sladke smetane za stepanje
- kakav v prahu za posip
Kavna raztopina
- 80 ml kave (espresso ali turške – turško kavo precedimo skozi gazo)
- 40 ml mleka
- 2 vaniljeva sladkorja
Premaz
- 150 g smetane za stepanje
- 15 g sladkorja v prahu
- kakav v prahu za posip
Postopek
Biskvit
1Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo vsaj 10 minut. Moko premešamo s škrobom in jo presejemo na jajčno maso. Nežno jo vmešamo z lopatko in enakomerno premažemo po običajnem gospodinjskemu pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo 8 minut (pazimo, da testa ne prepečemo!).
2Pečen biskvit z zgornjo stranjo navzdol zvrnemo na kuhinjsko krpo, na katero smo položili še en listi papirja za peko (papir s hrbtne strani odlepimo) in biskvit zvijemo v rolado. Pustimo, da se ohladi.
Kavna raztopina
1V vroči kavi raztopimo sladkor, dolijemo mleko in premešamo.
Krema
1Sladko smetano srednje čvrsto stepemo in damo na hladno.
2Sir mascarpone gladko zmešamo s sladkorjem v prahu in likerjem. Z lopatko nežno primešamo stepeno smetano.
Sestavljanje
1Biskvit nežno odvijemo in ga s pomočjo čopiča navlažimo s kavno raztopino. Posipamo s kakavom v prahu.
2Biskvit enakomerno namažemo s kremo (pustimo 3 cm prostega roba, da krema ne uhaja med zvijanjem) in ponovno posipamo s kakavom v prahu. Rolado s pomočjo spodnjega papirja za peko (ali krpe) zvijemo in jo tesno ovijemo s plastično živilsko folijo. Damo jo za vsaj dve uri v hladilnik, da se krema učvrsti.
Premaz
1Sladko smetano s sladkorjem v prahu čvrsto stepemo – toliko, da lepo obdrži obliko, ne sme pa biti kepasta.
2Rolado odvijemo in postavimo na pladenj (po želji jo še dodatno navlažimo). S pomočjo paletnega noža jo premažemo s stepeno smetano in posipamo s kakavom v prahu.