Sirov narastek, znameniti sufle (soufflé), je doma v Franciji, ampak tudi pri nas ga radi jemo. Stepeni beljaki ga naredijo rahlega kot oblaček, parmezan pa mu podari svoj pikanten okus. Seveda lahko uporabimo tudi druge mastne sire, na primer grojerja ali ementalerja. Najpomembneje pa je, da sufle postrežemo še vročega, naravnost iz pečice.
Sestavine
- 1 večje jajce
- ščep soli
- 50 g parmezana
- 200 ml mleka
- 3 rezine šunke
- maščoba in moka za modelčke
Postopek
1Pečico segrejemo na 200 stopinj. Ločimo rumenjak od beljaka. Beljaku dodamo malo soli in stepemo trd sneg.
2Rumenjak stepemo z grobo nastrganim parmezanom in mlekom, dodamo na kocke narezano šunko in nato počasi sneg beljaka.
3Mešanico razporedimo po namaščenih in pomokanih modelčkih in sufleje pečemo 8-10 minut. Sirov sufle postrežemo še vroč, lahko pa tudi ohlajen. Dobri sta obe verziji.