Polnjeni datlji s pistacijevo kremo – energijska poslastica brez slabe vesti

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina)

Polnjeni datlji s pistacijevo kremo – energijska poslastica brez slabe vesti so hitra in elegantna sladica, ki združuje naravno sladkobo svežih datljev in bogato, kremasto teksturo pistacijeve kreme. Obogateni z belo čokolado in ščepcem soli, ti datlji predstavljajo popoln ugriz, poln energije. So idealna izbira za popoldansko poslastico ob kavi, zdrav prigrizek pred treningom ali prefinjen zaključek večerje, ki ne zahteva peke.

Sestavine za polnjene datlje s pistacijevo kremo (za 15 kosov)

  • 15 svežih datljev (priporočamo Medjool)
  • 100 g oluščenih, neslanih pistacij
  • 50 g bele čokolade (kakovostne)
  • 50 ml sladke smetane
  • 1 žlica medu (ali javorjevega sirupa za vegansko verzijo)
  • 1/2 žličke vaniljevega ekstrakta
  • ščepec morske soli
  • sesekljane pistacije ali sladkor v prahu za dekoracijo

Postopek

1Datlje nežno zarežite po sredini, da ustvarite žep. Odstranite koščico, pri čemer pazite, da datlja popolnoma ne prerežete, saj boste vanj polnili kremo. Pripravite jih na pladenj, obložen s papirjem za peko.

2Pripravite pistacijevo pasto: v mešalniku ali multipraktiku zmiksajte oluščene pistacije. Miksajte, dokler ne nastane gladka pasta – to bo trajalo nekaj minut in verjetno boste morali vmes večkrat postrgati stene posode.

3Nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici nežno stopite belo čokolado skupaj s sladko smetano. Mešajte, dokler ne dobite enotne in gladke tekočine. Odstavite in pustite, da se nekoliko ohladi.

4V stopljeno čokoladno zmes vmešajte pistacijevo pasto, med, vaniljev ekstrakt in ščepec soli. Dobro premešajte, dokler ne dobite goste, gladke in homogene pistacijeve kreme. Kremo po potrebi prestavite v slaščičarsko vrečko.

5S pomočjo vrečke (ali majhne žličke) previdno napolnite vsak datelj s kremo. Krema naj se rahlo dvigne nad rob, da datelj dobi dekorativen videz. Po želji datlje posujte s sesekljanimi pistacijami ali sladkorjem v prahu.

6Polnjene datlje postavite v hladilnik za vsaj 30 minut, da se krema učvrsti. Postrezite ohlajene, kot eleganten prigrizek ali zdrav zaključek obroka.

Nasveti za popolne polnjene datlje

• Uporabite sveže datlje tipa Medjool, saj so večji, bolj sočni in imajo mehkejšo teksturo, kar olajša polnjenje.
• Ščepec morske soli je ključen – poudari okus pistacije in ustvari prijeten kontrast sladkosti datlja in bele čokolade.
• Za bolj prefinjen videz datlje po polnjenju po želji prelijte s tanko plastjo temne čokolade.
• Če nimate multipraktika, lahko pistacijevo kremo nadomestite z ustrezno količino že pripravljene pistacijeve kreme/namaza (pazite na sladkor).

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako dolgo lahko hranim datlje?

Polnjene datlje hranite v tesno zaprti posodi v hladilniku. Ohranjajo svežino in okus do 5 dni.

Lahko recept pripravim v veganski različici?

Seveda. Sladko smetano zamenjajte z vegansko smetano za stepanje, belo čokolado z vegansko belo čokolado, namesto medu pa uporabite javorjev ali agavin sirup.

Katero vrsto datljev naj uporabim?

Najboljši so veliki in mesnati datlji Medjool, saj imajo dovolj prostora za polnjenje in se teksturno odlično ujemajo s kremasto pistacijevo sredico. Uporabite lahko tudi datlje Deglet Noor, če so sveži in mehki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite