Pita z japonsko nešpljo ni ravno najbolj enostavna pita za pripravo, je pa dobra. Japonske nešplje imajo prav poseben okus, ki spominja na breskve, mango in ciruse.
Okus je nekoliko eksotičen in ga lahko opisujemo kot kombinacijo sladkega, kislega in toplega, kar naredi to sladico edinstveno in privlačno. Z dodatki, kot so vanilja, ingver, janeževa zvezda in morda še kakšna začimba, lahko še dopolnimo ta okus.
Sestavine za pito z japonsko nešpljo
Testo
- 300 g moke
- 200 g hladnega masla
- 100 g sladkorja v prahu
- ščepec soli
- 1 jajce
- 50 g kisle smetane
- nastrgana lupinica ene neškropljene limone
Nadev
- 1/2 kg očiščenih in narezanih japonskih nešpelj
- 1/8 čajne žličke pimenta
- 1/2 čajne žličke cimeta
- 1 žlica koruznega škroba ali moke
- ščepec soli
- 2 žlici sladkorja ali po okusu
- 1,2 dl vode
- sok 1/2 limone
- 1 jajce za premaz
- 1 žlica sladkorja v prahu
Postopek
1V skledo presejemo moko, sladkor in sol in dobro premešamo. Dodamo kislo smetano, limonino lupinico in na majhne kocke narezano hladno maslo. S prsti drobimo moko in maslo, ko ni več vidnih, večjih koščkov masla, dodamo še jajce in na hitro zgnetemo testo. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.
2Model za pito namažemo z maslom, lahko ga posujemo z drobtinicami ali moko. 2/3 testa razvaljamo na velikost modela + roba.
3Razvaljano testo previdno prestavimo v pekač, najlažje to naredimo kar z valjarjem. Nanj ovijemo testo in ga hitro prenesemo nad pekač. Z rokami ga pritisnemo na dno in oblikujemo rob. Odvečno testo odrežemo. Testo mora biti enakomerno debelo, približno 1/2 centimetra.
4Dno dobro prebodemo z vilicami, na testo položimo peki papir in ga obtežimo s suhim fižolom ali utežmi za slepo peko. Pečemo 10 minut v ogreti pečici (180°C) slepa peka, vzamemo ga iz pečice in ohladimo.
5Pripravimo nadev. Japonske nešplje operemo, odstranimo koščice, narežemo na četrtine in pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo. Stresemo jih v lonec, zalijemo z vodo in kuhamo približno 15 minut, da se sadeži zmehčajo.
6Moko, sladkor, sol in začimbe presejemo skupaj in dodamo v lonec h kuhanemu sadju. Na srednji temperaturi kuhamo in neprestano mešamo nekaj minut, da se nadev zgosti. Nato ga odstavimo z ognja in ohladimo.
7Ko je nadev dovolj ohlajen, ga vlijemo v pripravljen pekač s delno pečenim testom.
8Zdaj razvaljamo drugi kos testa, ki ga narežemo na centimeter in pol široke trakove. Testene trakove mrežasto položimo po nadevu, pri tem pa med trakovi puščamo približno centimeter razmaka. Trakove namažemo s stepenim jajcem in potresemo s sladkorjem v prahu, da bodo ti nekoliko hrustljavi.
9Pečico segrejemo na 210°C in pečemo 10 minut, nato temperaturo znižamo na 180°C in pečemo še 30 minut. Pečeno vzamemo iz pečice, nekoliko ohladimo in postrežemo še mlačno.