Piškoti za vsako priložnost.
Sestavine
- 500 g mehke bele moke
- 250 g zmehčanega masla
- 180 g kisle smetane
- 1 vanilijev sladkor
- 1 pecilni prašek
- 200 g goste (najbolje domače) marelične marmelade (seveda lahko uporabimo katerokoli drugo)
- 100 sladkorja v prahu za posip
Priprava
1Moko presejemo s pecilnim praškom v večjo skledo, maslo narežemo na lističe, dodamo še vanilijev sladkor in kislo smetano in zgnetemo gladko testo. Testo zavijemo v folijo in ga damo za dve uri v hladilnik.
2Na pomokani površini ga razvaljamo na približno 3 mm debelo in z modelčkom izrežemo kroge. Če nimamo modelčka pravšnje velikosti, si pomagamo s kozarcem. Na eno polovico kroga damo žličko marelične marmelade, drugo polovico pa prepognemo čez in dobro pritisnemo z vilicami, da ne bo marmelada med peko uhajala in žepkov.
3Pečico predogrejemo na 180 °C, pladenj obložimo s peki papirjem in narejene žepke polagamo na pladenj. Ne preblizu, ker bodo malo narasli. Pečemo približno 15 minut, toliko časa, da se rahlo obarvajo.
4Pečene posujemo s sladkorjem v prahu.