Francoska galeta so palaฤinke z okusom po Franciji.
Sestavine
Testo
- 200 gramov ajdove moke
- 420 ml vode
- maslo za mazanje
- sol
Nadev
- 100 g sira ementalca
- 50 g crรจme fraรฎche z zeliลกฤi
- 2 mladi ฤebuli
- 2 rezini kuhane ลกunke
- 2 jajca
- belo olje za cvrtje
Solata
- 100 g zelene solate
- 1 paradiลพnik
- 1 korenฤek
- 1 ลพliฤka gorฤice
- 4 ลพlice oljฤnega olja
- 1 ลพliฤka balzamiฤnega kisa
- sladkor
Postopek
1V posodo za meลกanje damo moko skupaj s ลกฤepcem soli. Postopoma dodajajte vodo in meลกajte pribliลพno 10 minut s kuhalnico ali roฤnim meลกalnikom.
2Segrejte veฤjo ponev in jo namaลพite z maslom. Testo za galeto vlijemo v ponev in ga na tanko razmaลพemo, kot bi za palaฤinke. Galeto peฤemo pribliลพno 4 minute na eni strani. Postopek ponovite ลกe z drugo.
3Ementalec naribajte. Kuhano ลกunko nareลพite na majhne kvadratke. Mlado ฤebulo nareลพemo na drobne kolobarje.
4V manjลกi ponvi segrejte nekaj olja in pripravite jajca na oko.
5Galete namaลพemo s krem fraรฎche, po vrhu pa namaลพemo ลกunko in sir. Nato na sredino vsake galette poloลพite ocvrto jajce in robove prepognite, tako da je vidno samo jajce.
6Operite in osuลกite solato. Paradiลพnik in korenฤek operemo pod tekoฤo vodo, osuลกimo in nato nareลพemo na majhne koลกฤke.
7Zmeลกajte preliv iz gorฤice, oljฤnega olja, kisa in ลกฤepca sladkorja ter vmeลกajte v solato skupaj s koลกฤki korenฤka in paradiลพnika.
8Galete poloลพimo na kroลพnike, potresemo s kolobarji mlade ฤebule in postreลพemo s solato.