Flambirano sadje

Znam svetuje

Predlagamo, da zimskemu mrazu kljubujete s hladno ognjeno sladico – flambiranim sadjem. Zagotovo bo glavna zvezda veฤera, ki bo ลกe dolgo grela borbonฤice in srca povabljencev, priฤam vaลกi virtuoznosti.

Sestavine za flambirano sadje

  • 1 banana
  • 1 kuhana hruลกka
  • 1/2 ananasa
  • 1 pomaranฤa
  • 2 ลพlici na listiฤe narezanih mandljev
  • 2 dl smetane za stepanje*
  • 1 ลพlica masla*
  • 1 ลพlica marmelade ali dลพema po izbiri
  • 2 ลพlici limoninega soka
  • 3-4 ลพlice pomaranฤnega soka
  • 2 ลพlici belega sladkorja
  • 2 ลพlici ruma
  • 2 ลพlici vinjaka
  • 1 ลพlica maraskina
  • sladoled po izbiri

Postopek

1Sadje dobro oฤistimo in nareลพemo na enakomerno velike koลกฤke ter pokapljamo z limonininim sokom. Hruลกko pokuhamo, da se zmehฤa in nato tudi to nareลพemo na drobne koลกฤke.

2V posodi segrejemo sladkor, da se stopi in karamelizira.

3Dodamo maslo, marmelado oziroma dลพem ter pomaranฤni sok. Potresemo z mandlji in naredimo gladko omako. Zmes dobro premeลกamo in vanjo vmeลกamo sadje. ฤŒe ลพelimo veฤ omake, si pripravimo veฤ pomaranฤnega soka, ki ga v naลกem primeru lahko nadomestimo tudi z ananasovim sokom.

4V ลกiroki in dovolj visoki ponvi segrejemo alkohol na okoli 60 stopinj Celzija.

5 Vroฤ alkohol polijemo po vroฤem sadju.

6 S priลพgano daljลกo vลพigalico ali vลพigalnikom na daljลกem roฤaju, ob robu, priลพgemo alkoholne hlape v ponvi. Pazimo, da smo dovolj odmaknjeni, saj je ogenj lahko zelo moฤan in plameni visoki (pazimo tudi na viseฤe omarice, nape, ipd.).

7 Na ohlajene kroลพnike naloลพimo sladoled, dodamo goreฤe sadje in takoj postreลพemo. ฤŒe ลพelimo, da veฤ alkohola ostane v sladici, ji kmalu po priลพigu pridamo sveลพe stepeno smetano in tako zaduลกimo ogenj, sicer pustimo, da ugasne sam od sebe.

Nasvet

*smetano za stepanje in maslo lahko nadomestimo s smetano rastlinskega izvora in kokosovo maลกฤobo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite