Predlagamo, da zimskemu mrazu kljubujete s hladno ognjeno sladico – flambiranim sadjem. Zagotovo bo glavna zvezda veฤera, ki bo ลกe dolgo grela borbonฤice in srca povabljencev, priฤam vaลกi virtuoznosti.
Sestavine za flambirano sadje
- 1 banana
- 1 kuhana hruลกka
- 1/2 ananasa
- 1 pomaranฤa
- 2 ลพlici na listiฤe narezanih mandljev
- 2 dl smetane za stepanje*
- 1 ลพlica masla*
- 1 ลพlica marmelade ali dลพema po izbiri
- 2 ลพlici limoninega soka
- 3-4 ลพlice pomaranฤnega soka
- 2 ลพlici belega sladkorja
- 2 ลพlici ruma
- 2 ลพlici vinjaka
- 1 ลพlica maraskina
- sladoled po izbiri
Postopek
1Sadje dobro oฤistimo in nareลพemo na enakomerno velike koลกฤke ter pokapljamo z limonininim sokom. Hruลกko pokuhamo, da se zmehฤa in nato tudi to nareลพemo na drobne koลกฤke.
2V posodi segrejemo sladkor, da se stopi in karamelizira.
3Dodamo maslo, marmelado oziroma dลพem ter pomaranฤni sok. Potresemo z mandlji in naredimo gladko omako. Zmes dobro premeลกamo in vanjo vmeลกamo sadje. ฤe ลพelimo veฤ omake, si pripravimo veฤ pomaranฤnega soka, ki ga v naลกem primeru lahko nadomestimo tudi z ananasovim sokom.
4V ลกiroki in dovolj visoki ponvi segrejemo alkohol na okoli 60 stopinj Celzija.
5 Vroฤ alkohol polijemo po vroฤem sadju.
6 S priลพgano daljลกo vลพigalico ali vลพigalnikom na daljลกem roฤaju, ob robu, priลพgemo alkoholne hlape v ponvi. Pazimo, da smo dovolj odmaknjeni, saj je ogenj lahko zelo moฤan in plameni visoki (pazimo tudi na viseฤe omarice, nape, ipd.).
7 Na ohlajene kroลพnike naloลพimo sladoled, dodamo goreฤe sadje in takoj postreลพemo. ฤe ลพelimo, da veฤ alkohola ostane v sladici, ji kmalu po priลพigu pridamo sveลพe stepeno smetano in tako zaduลกimo ogenj, sicer pustimo, da ugasne sam od sebe.
Nasvet
*smetano za stepanje in maslo lahko nadomestimo s smetano rastlinskega izvora in kokosovo maลกฤobo.