Domači buhteljni

Znam svetuje

Sladko pecivo iz kvašenega testa, ki je mehko in puhasto kot oblak.

Sestavine

  • kocka kvasa
  • 500 g pirine in gladke moke
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 125 g grškega jogurta
  • 1 rum sladkor
  • 1 cm debela rezina masla
  • 1 do 2 dl mlačnega mleka
  • ščep soli
  • kozarec čvrste marmelade
  • sladka smetana, rumenjak ali mleko za premaz
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1Kvasec pripravimo tako, da pol kocke kvasa zdrobimo, potresemo s čajno žličko sladkorja, žlico moke in 2-3 žlicami mlačne vode. Umešamo gladko maso in pustimo vzhajati.

2Moko stresemo v posodo, v kateri bomo zamesili testo. V sredini naredimo jamico, po robovih pa potresemo ščepec soli, da ne pride v stik s kvasom. V jamico zlijemo vzhajan kvasec, ga rahlo umešamo v moko, dodamo še jajce, sladkor v prahu in grški jogurt. Ves čas zraven počasi mešamo in združujemo sestavine z moko.

3Počasi dodamo tudi mleko, v katerem se je stopilo maslo. Ko dodamo vso tekočino, mora ostati še nekaj suhe moke v posodi, s pomočjo katere bomo z rokami zamesili testo. Če se vam zdi, da je tekočine dovolj, lahko nekaj mleka pustite v lončku. Če je testo premokro, lahko dodate tudi moko.

4Gladko testo nato pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na prostoru, kjer ni prepiha. Bolj je soba topla, prej bo testo vzhajalo. Vzhajano testo razvaljamo pol centimetra debelo, z nožem zarežemo 9 kvadratov. Vogalni deli so sicer bolj zaokroženi, a naj vas to ne skrbi.

5Na vsak kvadrat položimo žlico čvrste marmelade. Zgornji in spodnji sloj testa položimo čez marmelado, nato zvitek vzamemo v roke in spodvihamo desni in levi konec ter ga postavimo v pekač tako, da so spodvihani konci spodaj.

6Uporabimo pekač primerne velikosti (recimo 20×20 cm), da ne bo ostalo pol pekača praznega. Buhteljne postavimo enega k drugemu, vendar naj bo 1 centimeter narazen, ker bodo med peko še vzhajali. Pustimo jih vzhajati še 10 minut, nato jih premažemo s sladko smetano, rumenjakom ali mlekom in postavimo pekač v ogreto pečico. Pečemo 40 minut na 180 stopinj Celzija.

7Pečene buhteljne lahko potresemo s sladkorjem v prahu. Preden jih postrežemo, jih popolnoma ohladimo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite