Crêpes suzette

Znam svetuje

To so verjetno najbolj poznane palačinke na svetu. Tanke, lepo zapečene, postrežene z omako iz pomarančnega soka, masla, karameliziranega sladkorja in flambirane.

Crêpes Suzette so prava kulinarična ikona, ki že desetletja navdušuje gurmane po vsem svetu. Njihova zgodba sega v preteklost, a njihova privlačnost je ostala nespremenjena.

V tem receptu vam bomo razkrili, kako pripraviti to razkošno jed kar doma, in presenetite svoje goste s čarobno kombinacijo okusov, ki jih prinašajo Crêpes Suzette.

Sestavine za crêpes suzette

Testo

  • 125 g bele moke
  • 2 jajci
  • 200 ml polnomastnega mleka
  • 50 ml hladne vode
  • 1 pomaranča neškropljena
  • 1 žlica Cointreau-ja
  • 1 žlica stopljenega masla

Omaka

  • 75 g masla
  • 75 g sladkorja
  • 2 pomaranče, sočne
  • sok 1/2 limone
  • 2 žlici Cointreauja
  • maslo za peko palačink
  • 0,3 dcl  Cointreauja za flambiranje

Postopek

1Moko presejemo v veliko mešalno posodo s ščepcem soli. Na sredini naredite jamico in vanjo ubijte jajca. Jajca stepemo v moko, pri čemer moko potegnemo s strani, da dobimo gosto pasto. Postopoma dodajamo  mleko in vodo, da dobimo gladko, tanko testo.

2Vmešamo pomarančno lupinico, pomarančni sok, Cointreau in stopljeno maslo. Pokrijemo in pustimo dve uri počivati. Iz testa, na maslu spečemo 8 tankih palačink, ki naj bodo svetlo jantarjeve barve. Shranimo jih na toplem.

3V široko ponev stresemo sladkor in na zmernem ognju pustimo, da se sladkor stopi. Sladkor se ne sme zažgati. Ponev odstavimo z ognja in previdno (da nas ne opeče) dodamo pomarančni in limonin sok, Cointreau, pomarančno lupinico in postavimo nazaj na zmeren ogenj. Po koščkih v omako dodajamo še maslo. Ob stalnem mešanju, segrevamo do vretja.

4V omako namočimo palačinko in jo dvakrat prepognemo, da dobimo trikotnik.

5Ponovimo postopek z vsemi palačinkami. Ko smo pripravili vse palačinke, jih enakomerno prerazporedimo po ponvi, štiri naenkrat, prelijemo s Cointreau-jem in flambiramo (zažgemo).

6Pustimo minutko, da alkohol izhlapi in postrežemo. Prelijemo jih z omako, ki je ostala v ponvi. 

7Odlično se prilegajo vaniljevemu sladoledu. Cointreau lahko zamenjamo tudi z Grand Marnierjem ali konjakom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite