Danci mu rečejo Risalamande in je med najbolj priljubljenimi božičnimi sladicami. Od običajnega riževega pudinga ga loči to, da mu dodamo nasekljane mandlje, stepeno sladko smetano in prelijemo s češnjevo omako.
Tradicija na Danskem je taka, da pustijo en mandelj cel in tisti, ki ga najde, dobi darilo.
Sestavine za božični mandljevo-rižev puding
- 200 g riža arborio
- 300 ml vode
- 1 l mleka
- 1/4 žličke soli
- 1 vaniljev strok
- 1 neškropljena limona – lupinica
- 2 žlici sladkorja
- 150 g olupljenih in nasekljanih mandljev
- 500 ml smetane za stepanje
- 50 g sladkorja
- 250 g zmrznjenih razkoščičenih češenj
- 40 g sladkorja
- 1 žica limoninega soka
- 1 dl vode
- 10 g jedilnega škroba – Gustina
- 1 žlica masla
Postopek
1Najprej naredimo češnjevo omako. Češnje, vodo, sladkor, limonin sok in maslo damo v manjšo kozico, pristavimo na ogenj in zavremo. Kuhamo 3-4 minute, odvzamemo nekaj žlic soka, ga zmešamo s škrobom in zlijemo nazaj v omako. Ob stalnem mešanju kuhamo še minuto ali dve, da se omaka zgosti. Odstavimo z ognja, ohladimo, pokrijemo in shranimo v hladilniku. Lahko jo hranimo teden dni.
2V večjem loncu zavremo riž, sol, limonino lupinico, sladkor in vodo. Vaniljev strok razpolovimo, postrgamo semena in jih, skupaj s strokom, dodamo v riž. Kuhamo 5 minut, da riž vpije vodo, nato zalijemo z mlekom. Pri nizki temperaturi kuhamo še 30-40 minut, večkrat premešamo, da se riž ne prismodi.
3Mandlje za nekaj minut potopimo v vrelo vodo, nato jih olupimo in nasekljamo. Enega pustimo celega. Vmešamo jih v riž, odstranimo pa vaniljev strok. Pustimo, da se rižev puding popolnoma ohladi.
4Sladko smetano s sladkorjem čvrsto stepemo.
5Riž se bo medtem strdil, zato ga najprej dobro premešamo, da razbijemo grudice, nato vmešamo stepeno sladko smetano.
6Prelijemo še s češnjevo omako in okusna, kremasta sladica je pripravljena. Postrežemo in počakamo, kdo dobi cel mandelj in s tem darilce.