Borovničeva torta brez peke

Znam svetuje

Sočna, osvežilna sladica, ki se prileže v vročih poletnih dneh. Pa še kuhinje ne segreje, ker jo naredimo brez pečenja. Količina sestavin je na okrogel pekač premera 26 cm.

Sestavine

  • 400 g maslenih piškotov
  • 540 g navadnega čvrstega jogurta
  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • 100 ml mleka
  • 50 g masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 12 lističev želatine
  • sok ene limone

Preliv

  • 500 g borovnic, lahko zmrznjenih
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka

Postopek

1Piškote zmeljemo v drobtine in jih enakomerno razporedimo po dnu pekača. Maslo stopimo in s stopljenim maslom in mlekom namočimo piškotne drobtine, malo pregnetemo, da se dobro prepojijo in z rokami oblikujemo dno sladice. Obod ovijemo z acetatno folijo, da bo torta lepa na pogled.

2Lističe želatine za 7 minut namočimo v mrzli vodi. Vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo. Ko se namočijo, jih dobro ožamemo.

3Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Pazite, da se bodo lističi popolnoma stopili. Jogurte zmešamo s sladkorjem (eno žlico sladkorja prihranimo za smetano) in vaniljevim sladkorjem. Jogurtom primešamo stopljeno želatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se zmes malo strdi.

4Smetano z žlico sladkorja čvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmešamo v jogurtovo maso.

5Po piškotni osnovi enakomerno razporedimo jogurtovo maso in postavimo za 10 minut v  hladilnik.

6Medtem borovnice potresemo s 50g sladkorja in limoninim sokom. Ob stalnem mešanju jih nekaj minut kuhamo, ravno toliko, da se sladkor stopi. Ohlajene jih čim bolj enakomerno razporedimo po vrhu torte.

7Torto postavimo za eno uro v zamrzovalnik ali štiri ure v hladilnik. Postrežemo dobro ohlajeno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite